Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Kadonnutta Joensuuta etsimässä

Kadonnutta Joensuuta etsimässä Carelicumin aulagalleriassa 1.9.-30.9.

Hannu Hokkasen näyttely on taiteen keinoin toteutettu manifesti kaupunkihistorian puolesta. Se on kokoelma kuvia joensuulaisesta kaupunkiympäristöstä, jota ei ole enää pääosin olemassa muualla kuin ihmisten muistoissa ja valokuvina.

Hannu Hokkanen luonnehtii näyttelyään näin: "Tämä näyttely ottaa kantaa ympäristön ja rakennuskannan säälimätöntä tuhoamista ja tuhoamisen taustalla olevaa yltiöpäistä talousajattelua vastaan. Kaupungin päättäjien tehtävänä tulisi ensimmäiseksi olla asukkaiden kuunteleminen sekä viihtyvyydestä huolehtiminen ja vasta sen jälkeen turistien houkuttelu. Nyt historiaa hävitetään vauhdilla ja monet harvat vanhat rakennukset tai alueet, jotka kertovat jotain menneistä ajoista muutetaan betonikuutiomaisemaksi. Epäilen vahvasti, etteivät turistit(kaan) halua nähdä vanhan oloisia käytännössä kokonaan uudestaan rakennettuja rakennuksia, vaan huolella entisöityjä oikeasti vanhoja taloja.

Kritiikkini kohdistuu, tosin tässä vaiheessa piilotetummin, myös rakentamisen huonoon laatuun ja aluesuunnittelun lyhytjänteisyyteen. Sangen nuoriakin julkisia rakennuksia on purettu esimerkiksi sisäilmaongelmien vuoksi. Julkisista rakennuksista on suunnitteilla seuraava samansisältöinen projekti.

Päättäjiltä näyttäisi unohtuneen kaupungin historia, sen muistaminen, tunteminen ja arvostaminen.

Näyttelyn työt eivät ole myytävänä ja ne ovat julkisesti esillä ainoastaan tämän kerran. Ne tulevat aikanaan kohtaamaan samanlaisen kohtalon kuin mitä kohteensakin ovat kokeneet."