Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Kiihtelysvaaran kirkko 1770–2018

Kiihtelysvaaran kirkko 1770–2018

Näyttely Kiihtelysvaaran kirkosta Carelicumin aulagalleriassa 1.12. asti.

Kiihtelysvaara-Seura ry:n kokoama näyttely esittelee vuosi sitten tuhoutunutta Kiihtelysvaaran kirkkoa. Näyttelyssä on kuvakollaaseja kirkon historiasta, arkkitehtuurista, taiteesta ja tapahtumista. Esillä on myös kirkon raunioista löytyneitä esineitä, jotka kertovat vuosisataista tarinaa yhdestä Pohjois-Karjalan arvokkaimmasta rakennuksesta – Jumalan silmän kirkosta.

Pohjois-Karjalan vanhin säilynyt kirkkorakennus rakennettiin vuosina 1769–1770. Kaunis paanukattoinen, puinen ristikirkko oli tärkeä osa niin ihmisten elämää, kuin Kiihtelysvaaran kulttuurimaisemaakin jo monien sukupolvien ajan. Kiihtelysvaaran kirkon tuhoutuminen tulipalossa oli suru-uutinen koko maakunnalle.

Joensuun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto on linjannut, että Kiihtelysvaaran tulee uusi kirkko. Koska uusi kirkko tullaan rakentamaan arvokkaaseen kulttuuriympäristöön, rakennuspaikan suunnittelussa tehdään yhteistyötä Museoviraston kanssa.

 

Näyttely on avoinna Carelicumin ensimmäisessä kerroksessa 1.10.–1.12.2019. Vapaa pääsy Carelicumin aukioloaikoina (ma–pe 8–17, la–su 10–15).
 

Piirroskuva Kiihtelysvaaran palaneesta kirkosta.