Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Kuukauden esine: Ylioppilaslakki vuodelta 1893

Kuukauden esine: Ylioppilaslakki vuodelta 1893

Onnea uudet ylioppilaat!

 

Näin ylioppilasjuhlien lähestyessä poimimme kuukauden esineeksi Pohjois-Karjalan museon kokoelmista vanhan ylioppilaslakin. Tämä Suomen naisylioppilaiden ensimmäinen lakki on kuulunut Ines Nysténille. Hän oli Joensuussa pormestarina vuosina 1871–1901 toimineen Johan Alfred Nysténin tytär. Keväällä 1893 Helsingissä ylioppilaaksi valmistunut Ines Nystén oli ensimmäinen naisylioppilas Pohjois-Karjalassa. 


Kun ensimmäiset naiset kirjoittivat ylioppilaaksi 1870-luvulla, heiltä kiellettiin ylioppilaslakin käyttö. Naisylioppilaiden yhdistys alkoi suunnitella naisille omaa lakkia vuonna 1890. Hyväksytyn mallin suunnitteli modisti Olga Andstén. Tämä malli oli käytössä vuoteen 1897, jolloin naiset saivat oikeuden kirjoittautua ylioppilaskuntaan. Samalla heillä oli lupa käyttää samanlaista lakkia kuin miesylioppilaat. 


Ines Nystén pyrki ylioppilaaksi tultuaan lainopilliseen tiedekuntaan. Hän ei kuitenkaan naisena sinne päässyt. Ruotsin valtakunnan vuoden 1734 laki määräsi, että laki on miesten laadittava ja hoidettava. Ines Nystén valitsi kielitieteellisen tiedekunnan, jonne hänet otettiin avosylin vastaan. Nystén avioitui vuonna 1910 Pielisjärveltä kotoisin olevan professori Ernst Nevanlinnan kanssa. Filosofian maisteri Ines Nevanlinna lahjoitti ylioppilaslakkinsa Pohjois-Karjalan museolle 8.10.1959.


Valitsemme Joensuun taidemuseo Onnin kanssa vuorokuukausin kokoelmiimme kuuluvan esineen tai teoksen, jota esittelemme tarkemmin verkossa.


Kuva: Stefan de Batselier / Pohjois-Karjalan museo

Vanha ylioppilaslakki.