Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Utra ennen ja nyt -toiminnalle Vuoden museopedagoginen teko -palkinto

Utra ennen ja nyt -toiminnalle Vuoden museopedagoginen teko -palkinto

Pedaali ry:n tunnustuspalkinto myönnettiin Pohjois-Karjalan museolle 2.9.2020 Suomen Museoliiton Museopäivillä.

Utra ennen ja nyt. Kuva: Stefan de Batselier

Pohjois-Karjalan museon Utra ennen ja nyt -toiminnalle on myönnetty Vuoden museopedagoginen teko -palkinto 2020. Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry nostaa palkinnolla vuosittain esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia panostuksia suomalaisten museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan.

Utra ennen ja nyt kuuluu suomalais-venäläiseen InterActive History -hankkeeseen, jota rahoitetaan Karelia CBC – rajanylittävän yhteistyön ohjelmasta. Pohjois-Karjalan museossa hanke on kohdistunut Joensuun Utran kaupunginosaan ja sen 1800-luvun teollisuusyhdyskuntaan. Pohjois-Karjalan museon osalta hankkeen toiminta on tähän mennessä tavoittanut yli 2 000 osallistujaa.

Pedaali ry perusteli valintaa mm. seuraavasti:

Utra ennen ja nyt -toiminta oli monipuolista, ja sillä oli harvinaisen laaja joukko eri yhteistyötahoja. Kunnianhimoinen projekti lisäsi paikallishistorian ja kulttuuriympäristön tuntemusta ja osallisti jännittävillä tavoilla lapsia ja nuoria. Esimerkiksi aikamatka-teemaisissa työpajoissa koululaiset opiskelivat vanhan ajan oppitunnilla, harjoittelivat käsityötaitoja ja kohtasivat tehtaaninsinöörin rouvan kahvikutsuilla.

Lisäksi Utra ennen ja nyt -toiminta otti huomioon muutkin kohderyhmät, kuten nuoret aikuiset ja ikäihmiset. Erityisen hienoa oli museon rohkea jalkautuminen yleisöjen pariin. Oppilaat ja muut paikalliset saivat uutta näkökulmaa museotyöhön ja pääsivät osallistumaan museon toimintaan.

Merkittävä osa hankkeen toimintaa oli myös kulttuuriperintöaineiston kerääminen paikallisilta. Materiaalin avulla toteutettiin Utran mobiilioppaat. Utra ennen ja nyt oli läsnä aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Monipuoliset toteutustavat ja luovat menetelmät toivat historiaa eläväksi muun muassa musiikin ja draaman kautta. Uudenlaisen yhteistyön luominen on lisännyt museon näkyvyyttä ja tunnettuutta paikallisesti.

Vuoden museopedagoginen teko -palkinto on jaettu jo viitenätoista vuonna. Muut ehdokkaat ja aiemmin palkitut ovat nähtävissä osoitteessa pedaali.fi.

Lisätietoja:
Maiju Tuisku
Pedaali ry:n puheenjohtaja
maiju.tuisku@turku.fi
puh. 040 702 0813
www.pedaali.fi

Iiris Heino
Intendentti (näyttelyt, alueellinen museotyö)
Pohjois-Karjalan museo Hilma
iiris.heino@joensuu.fi
puh. 050 351 8608

 

Kuvassa Utran koulun 6.-luokkalaisia Aikoja ja tapoja -työpajassa 13.5.2019. Kuva: Stefan de Batselier / Pohjois-Karjalan museo

 

Utra ennen ja nyt. Kuva: Stefan de Batselier