Breadcrumb

Pohjois-Karjalan museon näyttelyt

Tarinoita Pielisjoelta 19.8.2020–17.1.2021

Pielisjoki, Pohjois-Karjalan valtasuoni, syntyi viimeisen jääkauden jälkeen 10 000 vuotta sitten. 67 kilometriä pitkä joki liittää toisiinsa kaksi suurta järveä, Pielisen ja Pyhäselän. Joella liikkuivat aikanaan kalastajat, lotjat, höyrylaivat, tukkiniput ja ylisoutajat, ja sen varrelle perustettiin koko maakunnan kannalta merkittävää teollisuutta.

Näyttelyssä pysähdytään tutkimaan Pielisjoen merkittäviä paikkoja, koskia, kanavia, voimalaitoksia ja ennen kaikkea ihmisten elämää joen varrella. Matka kulkee joen alkulähteiltä Uimaharjusta aina Joensuun Hasanniemeen saakka. Historia herää eloon useiden vuosikymmenten ajalta runsaan valokuvamateriaalin, esineiden, videoinstallaation ja yksityishenkilöiden tarinoiden kautta.
 

NUORUUS 5.2.–30.5.2021

Nuoruus-näyttely, kuva Pasi Mäkinen / Pohjois-Karjalan museo

Nuoruus on yhteisöllisyyttä, hillittömyyttä, kasvamista ja täysillä elämistä, välillä myös sähläämistä, turhautumista, erehdyksiä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Jokainen meistä on ollut joskus nuori. Pohjois-Karjalan museon NUORUUS-näyttely keskittyy nuorten elämään 1900-luvun alusta tähän päivään erityisesti Pohjois-Karjalan alueella. Valokuvia, esineitä ja interaktiivista sisältöä yhdistelevässä näyttelyssä pistäydytään muun muassa diskossa, ihmetellään elektroniikkalaitteita, muistellaan menneiden vuosikymmenten nuorisomuotia ja tehdään nykypäivän vessakirjoituksia. Lue lisää (Kuva: Pasi Mäkinen / Pohjois-Karjalan museo)

 

Suomen itä valokuvissa 10.6.–12.9.2021

Nuori nainen tupakoi. Ari Jaskari, Puumala, Lietvesi, 1989

Suomen itä valokuvissa on hauska ja haikea tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Se kertoo idän sankareista – kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä, mutta myös modernien kaupunkien rakentumisesta. 1860-luvulta näihin päiviin saakka ulottuva kuvien kaari paljastaa, miten itä on eri aikoina nähty ja miten se on haluttu esittää. Suomen itä valokuvissa -näyttelyn yli sata valokuvaa tarjoavat kattavan näkymän alueeseen liittyviin mielikuviin ja niiden esittämiseen. Näyttelyn on kuratoinut visuaalisen kulttuurin tutkija Riitta Raatikainen. (Kuva: Nuori nainen tupakoi. Ari Jaskari, Puumala, Lietvesi, 1989)
 

Aukioloajat

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Huom! Mukulakatu suljettu la–su

Liput

Museolippu 7 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–17 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 12 €

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute