Breadcrumb

Pohjois-Karjalan museon näyttelyt

13.10.-13.12.2023

Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa

Suomen vanhin lentokerho, Joensuun Ilmailukerho (JIK) täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Pohjois-Karjalan museo Hilman syysnäyttely ”Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa” juhlistaa kunniakkaan kerhon historiaa sekä Joensuun kaupungin 175-vuotisjuhlia.

Näyttely tuo eturiviin vanhaa ja uutta kuvamateriaalia sekä lentotoimintaan liittyviä esineitä, eri ikäisiä ja kokoisia lennokkeja. Erityisnähtävyytenä näyttelyssä nähdään sodan jälkeisen Joensuun ilmailukerhon liitokone Harakka II:n runko ja siipi.

Joensuun kaupungin juhlavuotta muistetaan näyttelyssä Joensuun yllä -lentofilmillä, joka on kuvattu syksyllä 2022.

Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa on Pohjois-Karjalan museo Hilman viimeinen näyttely nykyisissä toimitiloissa, Carelicumissa.

 

13.5.–17.9.2023

M_itä? Nykytaiteen biennaali

Kolmas M_itä? Nykytaiteen biennaali kutsuu pohtimaan kriittisesti alueen historiaa ja niitä monimutkaisia yhteiskunnallisia olosuhteita, jotka muovaavat aluetta. Taiteilijat käsittelevät näyttelyssä rajojen aiheuttamia murtumia niin maassa, kehossa kuin sukulaisuussuhteissakin. Arkistojen avulla he rakentavat uusia siltoja menneisyyksiin, jotka ovat aiemmin jääneet huomiotta, ja kuvittelevat uudelleen perinteitä ja sidoksia alueeseen. 
Biennaali järjestetään Joensuun Taidemuseo Onnissa ja Pohjois-Karjalan Museo Hilmassa. 

Saastamoisen Säätiö on mukana tukemassa M_itä? Biennaalin toteuttamista.
 

21.1.–16.4.2023.

LUONNOLLINEN TASAPAINO?

Luonnon kuvaaminen ja kuvallisen muodon antaminen tilanteille ja tapahtumille auttavat meitä ymmärtämään luonnossa tapahtuvia muutoksia ja ilmiöitä. Ilmiöiden paikantaminen tilaan ja aikaan on monesti vaikeaa. Näyttelyssä pyritään valottamaan itäsuomalaisen luonnon, luontosuhteen ja luonnon tilan moninaisuutta eri perspektiiveistä sekä muistutetaan mitä kaikkea Itä-Suomen luonnossa tapahtuu, puiden takana ja pinnan alla.

(Kuva: Jouni Erola)

15.9.2022 -8.1.2023

Urbaario

Hilman syksyn käynnistää Urbaario, jossa Pasi Räsämäen valokuvat ja arkeologiset löydöt käyvät vuoropuhelua roskan ja aarteen välisestä, kyseenalaisesta erosta. Näitä erilaisia elementtejä vertaamalla voi myös miettiä hukkaavaa ihmisluontoa – kautta aikain jätämme jälkeemme myös tahattomia merkkejä itsestämme. 

(Kuva: Pasi Räsämäki)

12.5.–28.8.2022
Ennennäkemätöntä

Kesänäyttely muodostaa sympaattisen kokonaisuuden pohjoiskarjalaisten kotien esineistöstä. Museon laajoista kokoelmista muun muassa marmorikantinen pöytä, täydellinen Arabian serviisi, sota-ajan nukenvaunut, kirjotut pöytäliinat ja jännittävät koristeet pääsevät nyt ensi kertaa yleisön eteen. Esineiden kautta välittyy kuva siitä, mitä kodin esineistöä on eri aikoina koettu tallentamisen arvoiseksi.

(Kuva: Armi Jaloniemi / Pohjois-Karjalan museo)

 

2.2.–14.4.2022
Itä on itä

Itä on itä aukaisee Hilman näyttelyvuoden helmikuun alussa. Kulttuuritoimittaja Suonna Kononen ja valokuvaaja Kimmo Kirves haastattelivat vuosina 2020–2021 itäsuomalaisia taiteilijoita, kulttuurintekijöitä ja tutkijoita neljästä itäisestä maakunnasta, Pohjois- ja Etelä-Savosta ja Pohjois- ja Etelä-Karjalasta. Nyt saamme nähdä näiden kohtaamisten tulokset. Näyttely pohjautuu samannimiseen kirjaan ja Karjalaisen ja Savon Sanomien julkaisemaan juttusarjaan. Haastatteluissa piirtyy kuva taiteilijantyön ja kulttuurialan realiteeteista 2020-luvun Itä-Suomessa. Pitkän päivätyön sanomalehti Karjalaisessa tehneen Kimmo Kirveksen kuvat dokumentoivat haastatellut kuvaajan persoonalliseen tyyliin. (Kuva: Kimmo Kirves)

 

18.11.2021–9.1.2022
Tonttujen rakennuspuuhat

Kuva vanhasta hirsitalosta, jossa piirretyt tonttuhahmot korjaavat ja maalaavat taloa.

Koko perheen joulunäyttelyssä kerrotaan vanhan ajan hirsirakentamisesta ja siitä, kuinka joulua vietettiin entisaikaan. Aitojen kuvien ja esineiden lomasta lapsille löytyy kaikenlaista katsottavaa ja puuhaa. (Kuva: Absu)

 

23.9.­­–31.10.2021
Sivusilmällä

Näyttely tuo esille sanomalehti Karjalaisen pitkäaikaisen graafikon Heikki Kotilaisen töitä. Pääosassa ovat sanomalehdessä julkaistut, erilaisilla digitekniikoilla toteutetut kuvitukset. Näyttely luo samalla katsauksen tänä vuonna 300 vuotta täyttävän Pohjois-Karjalan maakunnan lähihistoriaan. 

 

10.6.–12.9.2021
Suomen itä valokuvissa

Mustavalkoinen kuva kallioisella rannalla seisovasta alastomasta nuoresta naisesta, joka pitelee kädessä pyyhettä ja tupakoi.

Suomen itä valokuvissa on hauska ja haikea tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Se kertoo idän sankareista – kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä, mutta myös modernien kaupunkien rakentumisesta. 1860-luvulta näihin päiviin saakka ulottuva kuvien kaari paljastaa, miten itä on eri aikoina nähty ja miten se on haluttu esittää. Suomen itä valokuvissa -näyttelyn yli sata valokuvaa tarjoavat kattavan näkymän alueeseen liittyviin mielikuviin ja niiden esittämiseen. Näyttelyn on kuratoinut visuaalisen kulttuurin tutkija Riitta Raatikainen. (Kuva: Nuori nainen tupakoi. Ari Jaskari, Puumala, Lietvesi, 1989; sivun pääkuva: Ben Kaila, sarjasta Siirtosuomalainen, Tuupovaara 1973.)

 

5.2.–30.5.2021
NUORUUS

Kuva nuorisojoukosta 1990-luvulta, jossa etualalla poika näyttää käsimerkkiä, jossa etu- ja pikkusormi ovat ylhäällä.

Nuoruus on yhteisöllisyyttä, hillittömyyttä, kasvamista ja täysillä elämistä, välillä myös sähläämistä, turhautumista, erehdyksiä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Jokainen meistä on ollut joskus nuori. Pohjois-Karjalan museon NUORUUS-näyttely keskittyy nuorten elämään 1900-luvun alusta tähän päivään erityisesti Pohjois-Karjalan alueella. Valokuvia, esineitä ja interaktiivista sisältöä yhdistelevässä näyttelyssä pistäydytään muun muassa diskossa, ihmetellään elektroniikkalaitteita, muistellaan menneiden vuosikymmenten nuorisomuotia ja tehdään nykypäivän vessakirjoituksia. Lue lisää (Kuva: Pasi Mäkinen / Pohjois-Karjalan museo)

 

 

Aukioloajat

Museo on suljettu.

Avaamme uusissa toimitiloissa vuonna 2025.

 

Ca­re­li­cum ja Mu­ku­la­ka­tu ovat kiin­ni 15.–28. hei­nä­kuu­ta

 

Mukulakatu on avoinna vuonna 2024!

Mukulakadun aukioloajat:

ma–pe 10–16

la–su suljettu

Suljettu myös:

1.5. (vappu)

9.5. (helatorstai)

21.-23.6. (juhannus)

LIPUT

Mukulakatu:

4 € / hlö
aikuinen + 1 lapsi 7 €
perhelippu (2 aikuista ja 2–3 lasta) 14 €.

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–13

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute