Breadcrumb

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita 6.2.-2.8.

Koronasulun aiheuttamien muutosten takia näyttelyaikaa on päätetty jatkaa elokuun alkuun. Näyttelyn hienosta oheisohjelmasta kerkesi toteutua vain osa, eikä näyttely ollut auki kuin reilun kuukauden ennen museon sulkeutumista. Oheisohjelmaa emme voi enää järjestää, mutta näyttelyyn voi tutustua toki omatoimisesti. Huomaattehan kesäkuun supistetut aukioloaikamme.

Värikäs ja moni-ilmeinen näyttely käsittelee rajojen ylittämistä, identiteettejä sekä uusia naapuruuksia. Miljoonat ihmiset liikkuvat jatkuvasti paikasta toiseen, erilaisten rajojen yli. Liikkumisen syinä ovat esimerkiksi luonnonkatastrofit, sodat, työ- tai perhesyyt tai silkka seikkailunhalu. Lisäksi ihmiset ylittävät arjessaan erilaisia sosiaalisia, kulttuurisia tai kielellisiä rajoja.

Kadonnut kinnas -näyttely koostuu Itä-Suomessa asuvien, sieltä pois muuttaneiden ja sinne muualta muuttaneiden ihmisten mukana erilaisten rajojen yli kulkeneista esineistä ja esineisiin liittyvistä kertomuksista. Valtavalla, Sortavalan maalaiskunnassa kudotulla ryijymatolla, koivupölkyllä, Beethoven-patsaalla, sieniveitsellä, moottorisahalla ja lukuisilla muilla esineellä on oma hellyttävä, pysäyttävä, surullinen tai iloinen tarinansa. Näiden esineiden kertomuksiin voi perehtyä lukemalla, kuuntelemalla tai vaikka pyöräyttämällä onnenpyörää, joka johdattaa kävijän arpapelillä näyttelyyn.

Aktiviteetteja löytyy muitakin. Löytötavaratoimistossa kävijä saa tutkia itse unohdettujen matkalaukkujen sisältöä. Lorin matkan Serbiasta Suomeen voi pelata läpi. Lisää pelejä löytyy näyttelytilaan rakennetusta olohuoneesta.  Olohuoneessa voi myös istahtaa lukemaan tarinoita ja katsomaan videoteosta kuinka tämä tutkimus- ja näyttelyprojekti on syntynyt ja muotoutunut tähän pisteeseen. Digigalleriassa voi tutustua kuinka tieteen ja taiteen menetelmiä sekoitetaan työskentelyssä, niin tieteellisessä kuin taiteellisessakin.  Digigalleriasta löytyy myös koululaisten töitä. Pielisjoen koulun seitsemäsluokkalaiset ovat tutkineet rajateemaa solarigrafiakuvien avulla.

Näyttelyn järjestäjää Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -hanke yhdessä Pohjois-Karjalan museon kanssa. Hanke toimii Karjalan tutkimuslaitoksessa Itä-Suomen yliopistossa 2018–2020 ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö. Hankkeen osana järjestettävän näyttelyn ovat toteuttaneet kuvataiteilija Päivi Saarelma ja monitieteinen työryhmä, johon kuuluvat hankkeen johtaja Tuulikki Kurki sekä Saija Kaskinen, Kari Korolainen, Kirsi Laurén, Biljana Stankovic ja Tarja Tanttu. 

Kadonnut kinnas -hankkeen kotisivut

Aukioloajat

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Poikkeukset

Huom! Mukulakatu suljettu toistaiseksi

Liput

Museolippu 7 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–18 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 12 €

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute