Breadcrumb

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt


Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa 13.10.-13.12.2023

 

Suomen vanhin lentokerho, Joensuun Ilmailukerho (JIK) täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Pohjois-Karjalan museo Hilman syysnäyttely ”Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa” juhlistaa kunniakkaan kerhon historiaa sekä Joensuun kaupungin 175-vuotisjuhlia.

Näyttely tuo eturiviin vanhaa ja uutta kuvamateriaalia sekä lentotoimintaan liittyviä esineitä, eri ikäisiä ja kokoisia lennokkeja. Erityisnähtävyytenä näyttelyssä nähdään sodan jälkeisen Joensuun ilmailukerhon liitokone Harakka II:n runko ja siipi.

Joensuun kaupungin juhlavuotta muistetaan näyttelyssä Joensuun yllä -lentofilmillä, joka on kuvattu syksyllä 2022.

Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa on Pohjois-Karjalan museo Hilman viimeinen näyttely nykyisissä toimitiloissa, Carelicumissa.

Tietoa Joensuun ilmailukerhosta:

Joensuun ilmailukerhon perustamiskokous pidettiin 11.11.1923 Joensuun kaupungintalolla sijaitsevassa Teatteriravintolassa. Yhdistyksen alkuajat olivat vahvasti kytköksissä sotilasilmailuun ja ennen toista maailmansotaa yhdistyksen nimi olikin Pohjois-Karjalan Ilmapuolustusyhdistys.

Nimensä mukaisesti Pohjois-Karjalan ilmapuolustusyhdistyksen päämääränä oli ilmapuolustustyön kehittäminen sekä ilmailutoiminnan, myös siviili-ilmailun, edistäminen koko Pohjois-Karjalan alueella. Parissa vuodessa yhdistys oli saavuttanut liki viisisataa henkilöjäsentä ja valtakunnallisesti tunnustetun aseman paikallisten ilmailuyhdistysten joukossa.

Toinen maailmansota keskeytti harrastuslentotoiminnan lähes kokonaan. Vain nuorisolle suunnatut lennokkikurssit jäivät, kun täysi-ikäiset yhdistyksen jäsenet siirtyivät armeijan palvelukseen.

Sodan jälkeisessä Suomessa ilmapuolustusyhdistykset kiellettiin, mutta Pohjois-Karjalan ilmapuolustusyhdistyksen seuraaja syntyi nopeasti ja lähes samassa paikassa. Joensuun ilmailukerho (JIK) perustetiin Joensuun kaupungintalon kabinetissa 23.5.1945.

Aluksi kerho joutui toimimaan säästöliekillä, mutta 1950-luvulla toiminta alkoi vapautua ja kalustotilannekin kohentua. Vuosikymmenten aikana Joensuun ilmailukerho on kouluttanut kymmeniä lentäjiä, joista osa on tehnyt harrastuksestaan ammatin sotilas- tai siviili-ilmailun puolella. Varoja kalustoa ja toimintaa varten on hankittu monella eri tavalla aina vappupallojen myynnistä lentonäytöksiin.

Nykyään Joensuun Ilmailukerhossa voi harrastaa moottori- ja purjelentoa. Myös lennokkiharrastus on edelleen voimissaan. Siviili-ilmailun lisäksi kerhon lentotoimintaan kuuluvat muun muassa SAR- ja palovalvontalennot Pohjois-Karjalassa.

 

Aukioloajat

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Aukioloaikojen poikkeukset

Liput

Pääsylippu 4 € 

Aikuinen + lapsi 7 €

Museokortti

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–13

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute