Breadcrumb

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt

Excuse me, are you a popstar? 9.5.–1.9.2019

Excuse me, are you a popstar? on belgialaissyntyisen valokuvaaja Stefan de Batselierin näyttely rock- ja pop-tähdistä.

 

De Batselier opiskeli Brysselissä Sint-Lukas-instituutissa, josta hän valmistui valokuvaajaksi 1987. Pian valmistumisensa jälkeen de Batselier muutti Lontooseen, jossa hän työskenteli 20 vuotta musiikkivalokuvaajana useille levy-yhtiöille, kuten Sony ja Universal, sekä eri musiikkilehdille. Suomessa de Batselier vieraili työn merkeissä ensimmäisen kerran 1997 ja ihastui maahan saman tien.

Monesti rockvalokuva ajatellaan musiikin tarpeisiin tehtynä käyttökuvana, ei varsinaisena valokuvataiteena. Stefan de Batselierin tavoitteena on kuitenkin aina ollut kaunis, mieluiten klassisen mustavalkoinen muotokuva, olipa kameran edessä kuka tahansa. Näissä valokuvissa ei ole kyse pelkästään rockista tai popista, vaan mielenkiintoisista ihmisistä, kuten Björkistä, Iggy Popista tai Yoko Onosta. Niin Johnny Cashin kuin kenen tahansa vanhan sukulaisen kuvan pitää yhtälailla kiinnostaa katsojaa. Kuvista näkee, että kuvattavat ovat luottaneet kuvaajaan. Tämä kuvattavan persoonan saaminen kuviin onkin ollut de Batselierin tavoite. Hän on antanut vain tekniset reunaehdot, ja kohde on saanut ilmentää itseään vapaasti.

Suurikontrastisissa, taustaltaan pehmeissä ja rakeisissa mustavalkokuvissa on usein aavistuksen unenomainen tunnelma. De Batselierin mielestä liian staattiset, terävät ja hyvin valaistut kuvat eivät vastaa todellisuutta. Hän ei käytä jalustaa, ja tämä tuo kuvaushetkiin tietoisen epäonnistumisen riskin, koska täydellinen ei ole kiinnostavaa.

Excuse me, are you a popstar? -näyttely koostuu 60 kuvasta, joista suurin osa henkilökuvia, mutta mukana on myös musiikkimaailmaan kuuluvia kunnon rockasennetta henkiviä bändikuvia. Näyttelyn kuvia on julkaistu legendaarisessa New Musical Express -lehdessä, mutta mukana on myös muita musiikkikuvia, muun muassa de Batselierin Suomen-vuosilta.


 

Aukioloajat

ma–pe 10–17
la–su 10–15

Poikkeukset

Liput

Museolippu 5 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–18 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 11 €

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
ma–pe 9–15

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute