Murupolku

Pohjois-Karjalan museon näyttelyt 2020

Pohjois-Karjalan museon vaihtuvat näyttelyt 2020

 

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita 6.2.–2.8.

 

Voiko kitaralla matkustaa ja minne kinnas katosi? Kuka on Possu-Ypyä? Isoisän puukontuppi, golfmaila, kävelykeppi ja karaokemikrofoni sekä muut Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttelyn esineet kertovat ihmisten elämästä ja erilaisten rajojen ylittämisestä.

Miljoonat ihmiset liikkuvat päivittäin maasta toiseen sotien, vainojen, luonnonkatastrofien, mutta myös työn, vapaa-ajan tai perhesyiden takia. Mukana kulkevat monenlaiset tavarat, joihin kiinnittyy usein erityisiä merkityksiä, tunteita ja muistoja. Näiden arkipäivän esineiden kautta rajat ja liikkuminen näyttäytyvät ihmisten omien kokemusten näkökulmasta.

Koko perheen näyttelyssä tutustutaan jännittäviin elämäntarinoihin, ehkä hieman omaankin. Pääset kokemaan, millaista on ylittää monenlaisia rajoja, jättää koti ja kohdata uusia ihmisiä, kieliä ja kulttuureja. Näyttelyä voi lähestyä myös pelillisesti – pyöräytä onnenpyörää ja antaudu pelin vietäväksi! Piirrä oma elämänmatkasi kartalle tai kokeile, löydätkö kadonneita esineitä.

Näyttely esittelee Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen tutkimusta ja taidetta yhdistävän työryhmän tuloksia. Työryhmän työskentelyä on rahoittanut Koneen Säätiö 2018–2020.

 

Tarinoita Pielisjoelta 19.8.2020–17.1.2021

Pielisjoki, Pohjois-Karjalan valtasuoni, syntyi viimeisen jääkauden jälkeen 10 000 vuotta sitten. 67 kilometriä pitkä joki liittää toisiinsa kaksi suurta järveä, Pielisen ja Pyhäselän. Joella liikkuivat aikanaan kalastajat, lotjat, höyrylaivat, tukkiniput ja ylisoutajat, ja sen varrelle perustettiin koko maakunnan kannalta merkittävää teollisuutta.

Näyttelyssä pysähdytään tutkimaan Pielisjoen merkittäviä paikkoja, koskia, kanavia, voimalaitoksia ja ennen kaikkea ihmisten elämää joen varrella. Matka kulkee joen alkulähteiltä Uimaharjusta aina Joensuun Hasanniemeen saakka. Historia herää eloon useiden vuosikymmenten ajalta runsaan valokuvamateriaalin, esineiden, videoinstallaation ja yksityishenkilöiden tarinoiden kautta.

AUKIOLOAJAT

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Huom! Mukulakatu suljettu toistaiseksi
Lue lisää

LIPUT

Museolippu 7 € (3.–18.8. 4 €)
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–18 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 12 €

YHTEYSTIEDOT

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute