Murupolku

Kadonnut kinnas -näyttelyn oheisohjelma

Kadonunt kinnas -näyttelyn luennot, työpajat ja tarinatreffit, helmikuusta toukokuuhun

Ryhmät: yhteydenotot ja tiedustelut arkisin kello 9–15 numeroon 050 520 2762 tai pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi.

"Kinnas-tarinoita” -yleisöluennot

Luennot pidetään keskiviikkoisin Carelicumin auditoriossa. Luennoille vapaa pääsy.

KE 12.2.2020 klo 18:00–19:30

Kokemusten jäljillä Päivi Saarelma, Biljana Stankovic ja Tuulikki Kurki. Esitelmä taustoittaa Pohjois-Karjalan museossa olevaa Kadonnut kinnas -näyttelyä sekä näyttelyn taustalla olevaa hanketta Kadonnut kinnas ja muita tarinoita: rajojen ja liikkumisen kokemukset sekä uudet naapuruudet (Koneen Säätiö 2018–2020).

KE 11.3.2020 klo 18:00–19:30

Identiteettitarinoita Tuulikki Kurki & Kirsi Laurén. Esitelmässä käsitellään tarinoita, jotka kiinnittyvät ihmisten mukanaan kuljettamiin esineisiin. Mitä itselle tärkeitä esineitä otetaan mukaan, kun lähdetään evakkoon, muutetaan uudelle paikkakunnalle tai maasta toiseen? Millaista on kohdata uusia naapureita, kieliä ja kulttuureja? Millaisina rakentuvat liikkuvat identiteetit?

KE 15.4.2020 klo 18:00–19:30

Kuka kuuluu joukkoon? Siirtolaisuuden ja osallisuuden kysymyksiä Saija Kaskinen & Tarja Tanttu. Tässä esitelmässä käsitellään näkökulmia kulttuurisen kansalaisuuden rakentumiseen. Aihetta lähestytään Karjalan kuumeen ja nykypäivän siirtolaisuuden teemojen kautta.

KE 13.5.2020 klo 18:00-19:30

Arkistojen tarinoita rajoista, esineistä ja naapuruuksista. Kari Korolainen & Tiiu Jaago.  Esitelmässä käsitellään rajojen ja naapuruuden aihepiiriä erilaisten arkistoaineistojen kannalta. Folkloristi Tiiu Jaago käsittelee aihetta Viron kansanrunouden arkiston kilpakeruun "Esineet vaelluksillamme" (Esemed meie rännakuil, 2019) vastausten pohjalta ja perinteentutkija Kari Korolainen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston perinneaineistojen näkökulmasta.

Työpajat

Teemoihin liittyviä ohjattuja työpajoja museon projektitilassa. Kaikille avoimet työpajat sopivat esikoululaisista ikäihmisiin. Koululaisryhmille, luokkaretkivierailuille, samoin kuin muihin erikseen tilattuihin opastettuihin kierroksiin on mahdollista saada erikseen räätälöity työpajaosuus. Esimerkiksi näkövammaisille erikseen kuvailutulkattuun opastukseen voidaan sisällyttää työpaja, joka on suunniteltu erityisesti kyseiselle kohderyhmälle. Lisäksi näyttelyn ajalle sijoittuvien erityisten teema- ja/tai juhlapäivien, kuten ystävänpäivä, kansainvälinen naistenpäivä, museopäivä ja niin edelleen, aikana voimme ohjata räätälöityjä työpajoja.

LA 8.2.2020 klo 12:00–14:00

Rajat – työpajoissa käsitellään erilaisten rajojen ylittämisen, ylittämättömyyden teemoja erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla.

LA 14.3.2020 klo 12:00–14:00

Liikkuvat identiteetit -työpajoissa käsitellään ihmisten liikkumista, sen syitä, sekä seurauksia erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla.

LA 25.4.2020 klo 12:00–14:00

Uudet naapuruudet – työpajoissa käsitellään teemaa erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla.

LA 16.5.2020 klo 12:00–14:00

Dialogi-työpajoissa käsitellään kohtaamisen, kohtaamattomuuden, vuorovaikutuksen, kommunikaation, kuulluksi- ja ymmärretyksi tulemisen teemoja erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla.

Tarinatreffit

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttelyn yhteydessä järjestetään joka kuukausi tarinatreffit. Nämä museon projektitilassa järjestettävät tapaamiset ovat avoimia kaikille – olet tervetullut kuuntelemaan, kertomaan ja kohtaamaan muita heidän tarinoidensa kautta. Jokaisilla tarinatreffeillä on oma aiheensa, josta kokoonnutaan kertomaan ja kuuntelemaan muistoja ja sattumuksia ihmisten omasta elämästä. Tule mukaan tarinoimaan!

LA 15.2.2020 klo 12:00–14:00

Helmikuussa vietettävän ystävänpäivän kunniaksi aiheena on YSTÄVYYS.

Millainen oli lapsuudenystäväsi? Mitä ystävien kanssa tehdään? Mihin ystävyytesi päättyi? Miten olet saanut uusia ystäviä? Muistuttaako jokin esine sinua ystävästäsi? Mitä kaikkea ystävyys voikaan olla!

LA 22.2.2020 klo 12:00–14:00

Storytelling meeting. FRIENDSHIP is one of the most complicated relationships between humans. Please, come and tell about your friendships, their difficulties and rewards these relationships have created in your life. What is the role of diplomacy in your friendships and when real friendships can be distinguished?

LA 7.3.2020 klo 12:00–14:00

Hiihtolomaviikon tarinatreffeillä aiheena ovat TALVISET RIEMUT.

Kerro laturetkestäsi, jaa parhaat lumikenkäilyvinkkisi tai muistele koulun hiihtokilpailuja! Mitä talvella voi harrastaa? Millaiset esineet kantavat muistoja talvesta ja talvisista puuhista? Onko talvi sinulle riemua, vai oletko enemmän kesäihmisiä?

LA 4.4.2020 klo 12:00–14:00

Huhtikuun alku tuo aprillipäivän, ja huhtikuun tarinatreffien aiheena onkin APRILLIA!

Mitä muistoja elämäsi aprillipäiviin liittyy? Oletko ollut aprillipilan kohteena – tai pilailetko itse mielelläsi? Onko sinulla tai perheelläsi aprilliperinteitä? Miten erilaiset esineet liittyvät aprillipäivään? Millaisia ajatuksia tai muistoja toisten kustannuksella huvittelu sinussa herättää?

LA 23.5.2020 klo 12:00–14:00

Toukokuun lopulla kesä on jo lähellä, ja tarinatreffeilläkin ollaan jo LOMATUNNELMISSA. Kerro lomahaaveistasi, hauskimmasta lomamuistostasi tai siitä lomasta, jolla kaikki meni pieleen. Oletko matkustellut ulkomailla? Mitä kommelluksia matkoillasi on sattunut? Millaiset esineet muistuttavat sinua lomistasi? Mitä ajattelet matkamuistoista – tai pitääkö lomalta tuoda tuliaisia? Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, millainen on täydellinen loma – tule ja kerro omat ajatuksesi!