Bunkkerimuseon museoalue

Yllättävä museokokemus

”Bunkkerimuseo yllätti kyllä todella positiivisesti! Entisöidyt bunkkerit olivat todella siistit ja vaikuttavat ja kaikki pienet yksityiskohdat aseista ’vessaan’ ja ilmastointilaitteeseen loivat jopa hieman epätodellisen tunnelman. Lisänä tietysti kaikki se historia teksteinä seinillä.”
– Kävijä kesällä 2018

Joensuun bunkkerimuseon molemmat teräsbetonikorsut suunniteltiin majoittamaan 20 miestä. Yhdistetty panssarintorjuntatykki- ja konekiväärikorsu on alkuperäisin asein varustettu. Konekiväärikorsussa on nähtävillä Salpalinjan rakentamisesta kertova näyttely.

Linnoitusrakenteiden ohella museon alueella on esillä 45 mm:n panssarintorjuntatykki, kaksi 90 mm:n kevyttä kenttäkanuunaa (ns. Hyppy-Heikki), piikkilankaesteitä sekä neljä erityyppistä tähystys- ja konekiväärikupua.

Puistoon on istutettu sotatulokaskasveja, jotka ovat talvi- ja jatkosodan mukanaan tuomaa lisäystä Suomen monikerroksiseen kasvistoon. Esimerkiksi talvisodan aikana kasveja kulkeutui Puna-armeijan 155. divisioonan hevosten rehuksi varatun heinän mukana Ilomantsiin.

Museoalue nimettiin Veteraanipuistoksi vuonna 2003. Veteraanipuiston ja siellä sijaitsevalla muistomerkillä kunnioitetaan sotaveteraanien ja Salpalinjan rakentajien arvokasta maanpuolustustyötä.

Varsinkin kesäkaudella Bunkkerimuseolla on järjestetty runsaasti Salpalinjaan liittyviä opastuksia sekä erilaisia tapahtumia, kuten Juttutulilla-tarinailtoja ja luentoja vuotuisen Joen yö -kulttuuritapahtuman yhteydessä elokuussa. Kesätapahtumista vastaa Pohjois-Karjalan Sotilaspoikien perinnekilta ry, joka on ollut mukana museon toiminnassa alusta alkaen. Joulun edellä pohjoiskarjalaiset maanpuolustusjärjestöt järjestävät vuorotellen Bunkkerimuseolla joulutulet ja kenttähartauden.

AUKIOLOAJAT

Bunkkerimuseo on avoinna 28.6.-21.7.2023 keskiviikosta perjantaihin klo 10-16. Muina aikoina museoalueella voi vierailla vapaasti, mutta bunkkerit ovat suljettuja. Kontiolahden sotilaskodin kanttiini palvelee museon aukiolopäivinä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-14. Tervetuloa!

LIPUT

Vapaa pääsy!
Opastuskierrokset aukioloaikojen ulkopuolella maksullisia. Opastukset mahdollisia touko-syyskuussa. 

OPASTUKSET

Kesäkaudelle 2023 maksullisia opastuskierroksia voi varata  22.5.2023 alkaen.

YHTEYSTIEDOT

Bunkkerimuseo, osoite ja reittiohjeet

Virrantaus 7, Joensuu

Sivu arviointi ja palaute