Matkalla Karjalassa

Matkalla Karjalassa

Kesän 2021 yleisöopastukset

Matkalla Karjalassa -näyttelyyn pidetään yleisöopastus 2.7.–13.8. joka perjantai kello 10.30. Opastus kestää 45 minuuttia ja sisältyy museon pääsymaksuun.

Museon pysyvä näyttely Carelicumin 2. kerroksessa kertoo Pohjois-Karjalan alueen historiasta ja kansankulttuurista kivikaudesta nykypäivään. Näyttely etenee teemoittain.
Muinaisilla poluilla -kokonaisuus tarjoaa kävijälle runsaasti tietoa alueemme esihistoriasta. Nykytiedon mukaan ensimmäiset asukkaat saapuivat Pohjois-Karjalaan heti jääkauden jälkeen. Sen jälkeen Karjalassa on aina ollut asutusta ja yhteyksiä muualle. Tuhansien vuosien takaista elämänmuotoa voi pohdiskella erilaisten saviastioiden, nuolenpäiden, kalastusvälineiden ja korujen parissa.

Matkalla Karjalassa -kokonaisuus kertoo historiallisesta ajasta. Näyttely alkaa aikajanalla, jossa kuvataan vuosisatojen saatossa Karjalan läpi kulkeneiden valtakuntien rajojen vaikutusta historiaan ja kansankulttuuriin. Aikajanan vastakkaisella seinällä ihastusta herättävät vanhat kartat, jotka haastavat pohtimaan, missä se oikea Karjala oikein sijaitsee. Jalkajousi, Könösten suvun tuliase 1700-luvulta, Suomen sodan rajakapteeni ja sissipäällikkö Olli Tiaisen matka-arkku ja sotajoukkojen haavurin lääkekirstu kertovat alueen sotien repimästä historiasta. 1900-luvun sodista kertovan huoneen vaikuttavin esine on Junkers-pommikoneen moottori. Sodan vaikutuksista ihmisten elämään käsitellään muun muassa näyttelyn evakkohuoneessa.

Kansankulttuurin näyttelysali esittelee tavallisen karjalaisen elämää arkiesineiden kautta. Lapsille on tässä kohtaa oma museohuone, jossa saa kokeilla, miltä vanha esine tuntuu kädessä. Runolaulu kuului karjalaisten jokapäiväiseen elämään. Naiset lauloivat kehrätessään ja miehet kalaverkkoja valmistaessaan. Runolaulua säestettiin kanteleella. Nähtävillä on useita erilaisia kanteleita, ja runolaulua voi kuunnella pehmeässä kuuntelupesässä.

Joensuun kaupungin historiasta kerrotaan yhdessä näyttelysalissa. Pohjois-Karjalan museon kokoelmiin liitettiin vuonna 1950 Sortavalasta talvisodan aikana evakuoitu esineistö, ja siksi näyttelyn lopun kruunaa Sortavalan pienoismalli vuodelta 1939. Pienoismalliin ja Sortavalan historiaan voi tutustua myös verkossa.

Matkalla Karjalassa -näyttelyyn on saatavilla mobiiliopastus suomeksi, selkosuomeksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi. Sovelluksen voi ladata alla olevaa logoa klikkaamalla.

 

 

AUKIOLOAJAT

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Huom! Mukulakatu suljettu la–su

LIPUT

Museolippu 7 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–17 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 12 €

YHTEYSTIEDOT

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute