Навигационная цепочка

Salpalinjan historiaa teksti

Suomen suurin rakennuskohde

Talvisodan jälkeen Suomi menetti Neuvostoliitolle Karjalan Kannaksen, Laatokan Karjalan ja alueita pohjoisesta. Aluemenetysten myötä rajan puolustettavuus heikentyi. Uuden rajan linnoittaminen nähtiin välttämättömänä. Raja pyrittiin linnoittamaan mahdollisimman pian, sillä pelättiin Neuvostoliiton uutta hyökkäystä. Päätös Salpalinjan rakentamisesta tehtiin talvisodan päätyttyä, maaliskuun lopulla 1940.

Syvälle uuden rajan taakse rakennettiin puolustus- ja taisteluasemia maastollisesti parhaille paikoille. Salpalinjaksi sittemmin kutsuttu puolustuslinja ulottui Suomenlahdelta Sallaan ja sieltä kenttälinnoitettuna Jäämerelle. 1 200 kilometriä pitkä linnoitusketju rakennettiin vuosina 1940–41 ja viimeisteltiin jatkosodan lopussa 1944.

Suomen itsenäisyyden säilyttäjänä Salpalinja oli merkityksellinen. Se muodosti puolustustaisteluissa maamme joukkojen henkisen selkärangan kesällä 1944. Vaikka linjalla ei koskaan taisteltu, sen olemassaolo vaikutti siihen, että jatkosodan torjuntavoittomme jälkeen neuvostoliittolaiset eivät enää halunneet jatkaa hyökkäystä Suomeen.

Salpalinjalle rakennettiin:

  • teräsbetonikorsuja 728 kpl
  • puisia kenttälinnoitteita yli 3 000 kpl
  • puurakenteisia majoituskorsuja 720 kpl
  • taistelu- ja yhteyshautoja noin 350 km
  • panssarikiviestettä 225 km
  • piikkilankaestettä 315 km
  • kaivantoestettä 130 km

 

Kuva: SA-kuva

 

Bunkkerimuseo, aukioloajat

Bunkkerimuseo on avoinna 28.6.-21.7.2023 keskiviikosta perjantaihin klo 10-16. Muina aikoina museoalueella voi vierailla vapaasti, mutta bunkkerit ovat suljettuja. Kontiolahden sotilaskodin kanttiini palvelee museon aukiolopäivinä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-14. Tervetuloa!

Bunkkerimuseo, liput

Vapaa pääsy!
Opastuskierrokset aukioloaikojen ulkopuolella maksullisia. Opastukset mahdollisia touko-syyskuussa. 

Bunkkerimuseo, Opastukset ja museovierailut

Kesäkaudelle 2023 maksullisia opastuskierroksia voi varata  22.5.2023 alkaen.

Yhteystiedot, Bunkkerimuseo

Bunkkerimuseo, osoite ja reittiohjeet

Virrantaus 7, Joensuu