Tietoa museosta, sivun pääkuva

Навигационная цепочка

Tietoa museosta

Pohjois-Karjalan museo Hilma sulki ovensa Carelicumissa 13. joulukuuta 2024. Museo keskittyy tällä hetkellä uusien museonäyttelyiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hilma avaa ovensa tulevaisuudessa Eliel Saarisen suunnitteleman rakennuksen tiloissa, joissa Joensuun kaupunginhallinto toimii vuoden 2023 loppupuolelle.

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Pohjois-Karjalan museo perustettiin vuonna 1917 tallentamaan maakunnan kulttuurihistoriaa. Alun perin museo sijaitsi Joensuun kaupungintalossa, mutta parin vuosikymmenen jälkeen kaupungintalon tiloja tarvittiin hallinnon käyttöön. Museo muutti vuonna 1955 Ilosaareen vastavalmistuneeseen Karjalantaloon. Seuraava näyttelytilojen muutto tapahtui 1998, kun Carelicum avattiin.

Vuonna 1986 valmistunut Carelicum rakennettiin alun perin Pohjois-Karjalan Säästöpankin pääkonttoriksi. EU-tukien avulla tilat remontoitiin perusteellisesti 1990-luvulla. Toinen suurempi Carelicumin tilojen muutostyö tehtiin vuonna 2010, ja nykyasussaan Carelicum ja museo avattiin yleisölle vuoden 2011 alussa.

Museon kokoelmiin perustuva pysyvä näyttely Matkalla Karjalassa on Carelicumin toisessa kerroksessa, ja se kertoo Pohjois-Karjalan sekä osittain myös Laatokan Karjalan alueiden historiasta ja kansankulttuurista. Carelicumin ensimmäisessä kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa järjestetään vuosittain noin 3 teemanäyttelyä. Vuosittain pidetään yleensä ainakin yksi valokuvanäyttely ja yksi lapsille ja lapsiperheille suunnattu näyttely. Museon yhteydessä on myös lapsiperheiden suosikki Mukulakatu. Sadunomainen leikkipaikka perustuu Joensuun historiaan.

Pohjois-Karjalan museo on maakuntamuseo, jonka tehtävänä on näyttely- ja yleisötyön lisäksi koko maakunnan kulttuurihistorian tallentaminen sekä paikallisten museoiden neuvontatyö. Kokoelmakeskus sijaitsee Joensuun Pilkossa, ja osa henkilökunnasta työskentelee siellä.

Joensuun museot eli Pohjois-Karjalan museo ja Joensuun taidemuseo toimivat vuodesta 2020 alkaen alueellisena vastuumuseona Pohjois-Karjalan alueella. Alueellisena vastuumuseona Pohjois-Karjalan museon tehtäviin kuuluu museotoiminnan edistäminen alueella sekä kulttuuriympäristön asiantuntija- ja viranomaistehtävät, jotka painottuvat erityisesti rakennettuun ympäristöön ja arkeologiseen kulttuuriperintöön.

 

Aukioloajat

Museo on suljettu.

Avaamme uusissa toimitiloissa vuonna 2025.

 

Ca­re­li­cum ja Mu­ku­la­ka­tu ovat kiin­ni 15.–28. hei­nä­kuu­ta

 

Mukulakatu on avoinna vuonna 2024!

Mukulakadun aukioloajat:

ma–pe 10–16

la–su suljettu

Suljettu myös:

1.5. (vappu)

9.5. (helatorstai)

21.-23.6. (juhannus)

LIPUT

Mukulakatu:

4 € / hlö
aikuinen + 1 lapsi 7 €
perhelippu (2 aikuista ja 2–3 lasta) 14 €.

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–13

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus