Här-är-du

Innehållspresentatör

angle-left Uusi näyttely Itä on itä aukeaa ensi viikolla

Uusi näyttely Itä on itä aukeaa ensi viikolla

Hilmassa tapahtuu! Ensi viikon keskiviikkona, 2. helmikuuta, meillä aukeaa upea valokuvanäyttely Kimmo Kirveksen (s. 1957) ikuistamista itäsuomalaisista kulttuurin tekijöistä. Kirves on joensuulaisille tuttu lehtivalokuvaaja. 1980-luvun puolesta välistä lähtien hänen kuviaan on nähty sanomalehti Karjalaisessa, jossa Kirveksen poseeraamista kaihtava tyyli on tullut tutuksi.

Kirves on pitänyt 90-luvulta alkaen useita näyttelyitä matkakuvistaan, mutta Itä on itä -näyttelyssä keskitytään hänen kulttuurikuviinsa, joita on mukana viideltä vuosikymmeneltä.

Mukana on Heikki Turusen, Jaakko Tepon, Antti Heikkisen, Mari Mörön ja Jouni Hynysen kaltaisia tunnettuja itäisiä tekijöitä, mutta myös nousevia tulevaisuuden nimiä.

Näyttelyn pohjana on Karjalaisessa 2020-2021 ilmestynyt Itä on itä -juttusarja, jossa Kirves ja kulttuuritoimittaja Suonna Kononen kiertelivät itäsuomalaisten kulttuurintekijöiden luona Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa. Itä on itä -juttusarja kuvineen ilmestyy näyttelyn yhteydessä myös kirjaksi laajennettuna. Teoksen julkaisee Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys ja sitä on saatavilla näyttelyn yhteydessä museokaupasta.

Hilman näyttelyssä nähdään myös Kirveksen vanhempia kuvia kulttuuriaiheista. Kokonaisuus on samalla lehtikuvaajan retrospektiivi, sillä Kirves siirtyi eläkkeelle vuoden 2022 alussa.

Näyttelyä ja Itä on itä -julkaisua ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto ja sanomalehti Karjalainen, Suonna Konosen kirjoitustyötä myös Suomen tiedetoimittajain liitto.

 

Itä on Itä 2.2.-14.4. 2021

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Koskikatu 5, Carelicum, Joensuu

www.pohjoiskarjalanmuseo.fi