Utran mobiilioppaat

Hauska tapa tutustua historiaan

Pohjois-Karjalan museon Utra-mobiilioppaiden avulla pääset tutustumaan Joensuun Utran kaupunginosan monivaiheiseen historiaan ja kansanperinteeseen. Historiallisesta Utrasta on kadonnut jo paljon, mutta vanhojen valokuvien ja tarinoiden avulla historia herää eloon mobiilioppaissa.

Kolme erilaista reittiä

Mobiilioppaat sisältävät kolme erilaista reittiä, jotka käsittelevät Utran historiaa eri näkökulmista. Kaikki reitit ovat saatavilla suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

  1. Utran tarina -reitillä tutustutaan Utran teollisuusyhdyskunnan historiaan ja utralaiseen elämänmenoon eri aikoina.
  2. Etsivätoimisto Lutra & Lutra -reitti sijoittuu Utran saarille, ja siinä seikkailevat piirretyt saukkohahmot.
  3. Utra on hävityksen kaupunti -reitti tuo esille Utran historian synkempää ja salaperäisempää puolta uskomustarinoiden ja vanhojen uutisten kautta.

Tutustu reitteihin Utrassa tai vaikka kotisohvalla!

Mobiilioppaat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Oppaita voi käyttää paikan päällä Utrassa, tai niihin voi tutustua paikasta riippumatta osoitteessa tarinasoitin.fi/utra. Reitit alkavat Utran saarten parkkipaikalta ja niiden pituus on 2–3 kilometriä. Parkkipaikan infotaulussa on linkki ja QR-koodi oppaisiin.

 

Lisätietoa hankkeesta

Mobiilioppaat on toteutettu Suomen museoliiton verkkosivupohjaisella Seinätön museo -alustalla. Oppaiden aineisto on peräisin Pohjois-Karjalan museon kokoelmista ja yksityisiltä informanteilta. Oppaat on käsikirjoittanut projektikoordinaattori Reetta-Mari Kellokoski. Etsivätoimisto Lutra & Lutra -reitin saukkokuvitukset on tehnyt Absu, ja Utra on hävityksen kaupunti -oppaan kuvitukset ja videot ovat Jussi Sinkkosen käsialaa.

Pohjois-Karjalan museo julkaisi mobiilioppaat kesäkuussa 2020 InterActive History -hankkeen puitteissa. InterActive History on kolmen suomalaisen ja kolmen venäläisen museon kansainvälinen Karelia CBC -rahoitteinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on kehittää digitaalisia museopalveluita ja innostaa paikallisia kulttuuriperinnön vaalimiseen. Hankkeen erityiskohderyhmänä ovat lapset ja nuoret. Pohjois-Karjalan Utra ennen ja nyt -toiminta InterActive History -hankkeessa on vuonna 2020 ehdolla Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon saajaksi.

 

Kuvat vasemmalta oikealle: Tuomas Björkman/Pohjois-Karjalan museo; Absu/Pohjois-Karjalan museo; Jussi Sinkkonen/Pohjois-Karjalan museo.