Här-är-du

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita 6.2.-31.5.

Värikäs ja moni-ilmeinen näyttely käsittelee rajojen ylittämistä, identiteettejä sekä uusia naapuruuksia. Miljoonat ihmiset liikkuvat jatkuvasti paikasta toiseen, erilaisten rajojen yli. Liikkumisen syinä ovat esimerkiksi luonnonkatastrofit, sodat, työ- tai perhesyyt tai silkka seikkailunhalu. Lisäksi ihmiset ylittävät arjessaan erilaisia sosiaalisia, kulttuurisia tai kielellisiä rajoja.

Kadonnut kinnas -näyttely koostuu Itä-Suomessa asuvien, sieltä pois muuttaneiden ja sinne muualta muuttaneiden ihmisten mukana erilaisten rajojen yli kulkeneista esineistä ja esineisiin liittyvistä kertomuksista. Valtavalla, Sortavalan maalaiskunnassa kudotulla ryijymatolla, koivupölkyllä, Beethoven-patsaalla, sieniveitsellä, moottorisahalla ja lukuisilla muilla esineellä on oma hellyttävä, pysäyttävä, surullinen tai iloinen tarinansa. Näiden esineiden kertomuksiin voi perehtyä lukemalla, kuuntelemalla tai vaikka pyöräyttämällä onnenpyörää, joka johdattaa kävijän arpapelillä näyttelyyn.

Aktiviteetteja löytyy muitakin. Löytötavaratoimistossa kävijä saa tutkia itse unohdettujen matkalaukkujen sisältöä. Lorin matkan Serbiasta Suomeen voi pelata läpi. Lisää pelejä löytyy näyttelytilaan rakennetusta olohuoneesta.  Olohuoneessa voi myös istahtaa lukemaan tarinoita ja katsomaan videoteosta kuinka tämä tutkimus- ja näyttelyprojekti on syntynyt ja muotoutunut tähän pisteeseen. Digigalleriassa voi tutustua kuinka tieteen ja taiteen menetelmiä sekoitetaan työskentelyssä, niin tieteellisessä kuin taiteellisessakin.  Digigalleriasta löytyy myös koululaisten töitä. Pielisjoen koulun seitsemäsluokkalaiset ovat tutkineet rajateemaa solarigrafiakuvien avulla.

Näyttelyn järjestäjää Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -hanke yhdessä Pohjois-Karjalan museon kanssa. Hanke toimii Karjalan tutkimuslaitoksessa Itä-Suomen yliopistossa 2018–2020 ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö. Hankkeen osana järjestettävän näyttelyn ovat toteuttaneet kuvataiteilija Päivi Saarelma ja monitieteinen työryhmä, johon kuuluvat hankkeen johtaja Tuulikki Kurki sekä Saija Kaskinen, Kari Korolainen, Kirsi Laurén, Biljana Stankovic ja Tarja Tanttu. 

Näyttelyyn kuuluu kevään aikana toteutettava oheisohjelma. Ohjelma sisältää yleisöluentoja, työpajoja ja Tarinatreffit-tapaamisia. Yleisöluennoilla Kadonnut kinnas -työryhmän jäsenet luennoivat näyttelyn teemoista. Työpajoissa ja Tarinatreffeillä näyttelyn teemoja käsitellään erilaisten luovan työskentelyn menetelmien ja kertomisen avulla.

Koululaisryhmille, luokkaretkivierailuille, samoin kuin muihin erikseen tilattuihin opastettuihin kierroksiin on mahdollista saada erikseen räätälöity työpajaosuus. Esimerkiksi näkövammaisille erikseen kuvailutulkattuun opastukseen voidaan sisällyttää työpaja, joka on suunniteltu erityisesti kyseiselle kohderyhmälle. Työpajaohjaukset ovat maksuttomia joensuulaisille oppilaitoksille ja päiväkodeille, muille ryhmälipun hinnalla, 3 € / hlö.

Lisäksi näyttelyn ajalle sijoittuvien erityisten teema- ja/tai juhlapäivien, kuten ystävänpäivä, kansainvälinen naistenpäivä, museopäivä ja niin edelleen, aikana voimme ohjata räätälöityjä työpajoja.

Oheisohjelman aikataulu

Kadonnut kinnas -hankkeen kotisivut

Aukioloajat

Suljettu 18.3.–13.4.

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19
 

Poikkeukset

Liput

Museolippu 7 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–18 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 12 €

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute