Murupolku

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt


Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa 13.10.-13.12.2023

 

Suomen vanhin lentokerho, Joensuun Ilmailukerho (JIK) täyttää tänä vuonna 100 vuotta. 


Pohjois-Karjalan museo Hilman syysnäyttely ”Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa” juhlistaa kunniakkaan kerhon historiaa sekä Joensuun kaupungin 175-vuotisjuhlia.


Näyttely tuo eturiviin vanhaa ja uutta kuvamateriaalia sekä lentotoimintaan liittyviä esineitä, eri ikäisiä ja kokoisia lennokkeja. Erityisnähtävyytenä näyttelyssä nähdään sodan jälkeisen Joensuun ilmailukerhon liitokone Harakka II:n runko ja siipi.


Joensuun kaupungin juhlavuotta muistetaan näyttelyssä Joensuun yllä -lentofilmillä, joka on kuvattu syksyllä 2022.


Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa on Pohjois-Karjalan museo Hilman viimeinen näyttely nykyisissä toimitiloissa, Carelicumissa.

 

M_itä? Nykytaiteen biennaali 13.5.-17.9.2023

 

Joensuun kulttuurin unelmavuosi puskee eteenpäin, kun M_itä? Nykytaiteen biennaali käynnistyy Joensuun taidemuseo Onnissa sekä Pohjois-Karjalan museo Hilmassa.


M_itä? Nykytaiteen biennaali on kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus. Biennaalin konsepti suunniteltiin yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa ja nykyisin sen toteutuksesta vastaavat Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseot. 


Kolmas M_itä? Nykytaiteen biennaali kutsuu pohtimaan kriittisesti Itä-Suomen alueen historiaa ja niitä monimutkaisia yhteiskunnallisia olosuhteita, jotka muovaavat tätä aluetta. Taiteilijat käsittelevät näyttelyssä rajojen aiheuttamia murtumia niin maassa, kehossa kuin sukulaisuussuhteissakin. Arkistojen avulla he rakentavat uusia siltoja menneisyyksiin, jotka ovat aiemmin jääneet huomiotta, ja kuvittelevat uudelleen perinteitä ja sidoksia alueeseen.

Näyttelykokonaisuuden kokoamisesta vastaavat Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseot yhteistyössä Joensuun biennaalin kuraattorin, Giovanna Esposito Yussifin kanssa. Biennaaliin kansainvälinen kattaus taiteilijoita valittiin keväällä 2022 järjestetyn avoimen portfoliohaun kautta.


Joensuun M_itä? Nykytaiteen biennaalin taiteilijat:
•    Jaakko Autio
•    Baran Caginli
•    Irtikytkettyjen tilojen tutkimusryhmä (Jaakko Ruuska, Kati Korosuo, Timo Jokitalo, Hanna Koikkalainen and Pavel Rotts)
•    August Joensalo
•    Nana & Felix
•    Katriina Rosavaara
•    Lebohang Tlali
•    Riitta Turunen & Outi Särkikoski.


Saastamoisen säätiö tukee Joensuun M_itä? Biennaalin toteutusta.

Lisätietoa:
www.mitabiennaali.fi
 

AUKIOLOAJAT

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Aukioloaikojen poikkeukset

LIPUT

Museolippu 8 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 4 €
Lapset (1–17 vuotta) 4 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 16 €

YHTEYSTIEDOT

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute