Murupolku

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt

12.5.-28.8.2022

Ennennäkemätöntä – kotien aarteita museon kokoelmista

Näyttelyn lähtökohtana ovat 105-vuotiaan Pohjois-Karjalan museon kokoelmiin lahjoitetut esineet, jotka eivät ole aiemmin olleet esillä. Mukaan on valittu myös aikaisemmin julkaisemattomia valokuvia.

Näyttelyn aineistoja yhdistää koti ja asuminen – vanhimmat esineet edustavat 1800-luvun lopun porvariskotien nykypäivänä jo erikoisempia huonekaluja, harvallapa meistä on enää osana sisustusta uuninedussermi tai tupakkapöytä. Näyttelyn uudemmat esineet saattavat herättää muistoja – kenties mummolassa tai kesämökillä, tai ihan omassa kodissa on voinut olla juuri samanlainen kahvikuppi, lautanen, maljakko tai sähkövatkain. Kolmen interiöörin kalustuksen pohjana ovat hienot lahjoituskokonaisuudet. Keittiön esineet edustavat 1940–50-luvun vaihdetta, olohuone ja makuuhuone taas esittelevät 1950–60-luvun vaihteen kotimaista sisustustyyliä. 

Kotiin liittyviä esineitä ovat luonnollisesti astiat ja liinavaatteet. Niistä on nostettu esille erityisesti Arabiaa ja Marimekkoa. Vanhemmista kodintekstiileistä on nähtävillä viehättäviä käsin kirjottuja pikkuliinoja. Radiot yleistyivät 1920-luvun lopussa Suomen kodeissa: näyttelyssä oleva Philipsin radio kaiuttimineen on juuri näiltä ajoilta. Lisäksi esillä on muuta kodin elektroniikkaa aina lattianvahauskoneesta aikanaan niin trendikkääseen leipäkoneeseen. 

Ennennäkemättömien esineiden kautta välittyy kuva siitä, mitä kodin irtaimistoa on lahjoitettu museoon. Se kertoo siitä, mikä ja millainen esine on koettu tallentamisen arvoiseksi. Näyttelyn aarrekammiosta löytyy vielä näytteitä museoon lahjoitetuista koruista sekä Vanitas-asetelma, joka symboloi niitä konkreettisia muistoja, joita katoavaisesta elämästämme jää jälkipolville.


Kuva: Armi Jaloniemi / Pohjois-Karjalan museo

AUKIOLOAJAT

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Aukioloaikojen poikkeukset

LIPUT

Museolippu 8 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 4 €
Lapset (1–17 vuotta) 4 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 14 €

YHTEYSTIEDOT

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute