Murupolku

Pohjois-Karjalan museon ajankohtaiset näyttelyt

Koko perheen Satumetsä -näyttely avattu 26.9.

Näyttely alkaa karhun, hirven ja joutsenen ja ihmisen välisiin suhteisiin liittyvillä myyteillä. Muut metsän eläimet kertovat itse jonkin heihin liittyvän uskomuksen. Metsästystä käsitellään vanhan tapakulttuurin kautta. Esimerkiksi pahan silmän pilaaman aseen on voinut puhdistaa kirjaimellisesti ajamalla käärmeen pyssyyn.

Puita ja kasveja tutkitaan kansanparannuksen näkökulmasta. Mistäpä muualta kuin luonnosta entisajan suomalaiset olisivat saaneet rohtoja vaivoihinsa. Marjojen terveysvaikutukset ovat olleet tunnettuja jo vuosisatoja, vaikka C-vitamiineista ja flavonoideista ei silloin vielä puhuttukaan.

Ja tietenkin Satumetsässä asuu metsän henkiä, tonttuja, hiisiä, peikkoja ja keijukaisia. Näyttely haluaa muistuttaa kuinka omasta metsään liittyvästä tarinaperinteestä riittää ammennettavaa kirjailijoille ja kuvittajille. Lisäksi museon perusteellisiin tutkimuksiin nojaten näyttelyyn on toteutettu muun muassa aito maahisen, sinipiian ja menninkäisen elinympäristö.

Tunnelmallinen näyttely sopii kaikenikäisille, mutta näyttelyä rakennettaessa on huomioitu erityisesti lapsikävijät. Vuorenpeikon pehmoluolan voi muotoilla mieleisekseen ja taikakannon läpi kulkiessa käy kuin Liisalle Ihmemaassa – yhtäkkiä onkin pieni kuin muurahainen. Ja 29.11., Joensuu-päivänä, joulu tonttuineen saapuu Satumetsään.

Satumetsään on tarjolla päiväkotiryhmille ja alakoulujen 1.–2.-luokkalaisille toiminnallisia opastuksia. Opastuksia voi tiedustella sähköpostilla pohjoiskarjalamuseo(at)joensuu.fi tai museon varauspuhelimesta, 050 520 2762 maanantaista perjantaihin klo 9–15 välisenä aikana.

AUKIOLOAJAT

ma–pe 10–17
la–su 10–15

Poikkeukset

LIPUT

Museolippu 5 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–18 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 11 €

YHTEYSTIEDOT

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute