Murupolku

Pohjois-Karjalan museon valokuvakokoelmien johdantoteksti

Museon perustamisvaiheessa 1910-luvulla valokuvaus oli nuori ilmiö. Valokuvien tallentamista museokokoelmiin ei nähty tuolloin hyödylliseksi. Pohjois-Karjalan museo alkoi kartuttaa valokuvakokoelmaa laajamittaisemmin vasta 1960-luvulla.

Valokuvakokoelmien merkittävin kartuntamuoto on viime vuosikymmeninä ollut yksityishenkilöiden ja yhteisöjen lahjoitukset. Esimerkiksi Joensuu-seuran keräämä valokuvakokoelma sisältää aineistoa Joensuun henkilöistä, paikoista ja tapahtumista. Eri karjalaisyhdistysten lahjoitusten ansiosta museo on saanut ainutlaatuista kuvamateriaalia luovutetun Karjalan alueelta. Uusimman kuvalahjoituksen on lahjoittanut Pälkjärven Pitäjäseura ry.

Kuva-aineistoa kertyy lisäksi museon oman dokumentoinnin kautta. Pohjois-Karjalan museossa aloitettiin 1960-luvulla laaja kulttuuriympäristön valokuvadokumentointi. Sen aikana kuvattiin Joensuun ruutukaava-alueen vanhaa rakennuskantaa sekä Pohjois-Karjalan muiden kuntien vanhoja talonpoikaisrakennuksia ja pihapiirejä. Kuvauksen tuloksena syntyi useita tuhansia valokuvia ja negatiiveja. Museo dokumentoi 1980-luvulla Joensuun lähiöitä sekä Penttilän sahan päättyvää toimintaa.

Pohjois-Karjalan museo on ollut vuodesta 2013 lähtien mukana museoiden valtakunnallisessa Tallennus ja kokoelmat -verkostossa (TAKO), jonka puitteissa on suoritettu nykydokumentointia. Tällä hetkellä museokokoelmassa on yli 200 000 valokuvaa.

Lehtikuvakokoelmat

Maakunnan kuvaajia

Kuvapalvelut

 

YHTEYSTIEDOT

Pohjois-Karjalan museo Hilman ja Joensuun taidemuseo Onnin kokoelmapalvelut ovat suljettu toistaiseksi.

Erkki Matikainen
amanuenssi (esine- ja valokuvakokoelmat)
050 341 9503
erkki.matikainen@joensuu.fi

Sivu arviointi ja palaute