Här-är-du

Innehållspresentatör

angle-left Urbaario - Kokoelma kaupunkilöytöjä Hilmassa 15.9.2022 - 8.1.2023

Urbaario - Kokoelma kaupunkilöytöjä Hilmassa 15.9.2022 - 8.1.2023

Hilman syksy käynnistyy Urbaariossa.

Urbaario on valokuvaaja Pasi Räsämäen oivallus, jonka hän sai kuvatessaan urbaaneja löytöjä. Kun tuttuun herbaarioon etsitään ja tallennetaan kasveihin liittyvää materiaalia, urbaarioon kerätään löytöjä ihmisen elinympäristöstä ja tulkitaan niiden välittämää tietoa lajistamme ja elintavoistamme.

Urbaarion kokoaja havainnoi arkista kaupunkiympäristöä ja harjoittaa silmää huomaamaan, mitä kaikkea maailmassa vilisee: joku on pudottanut pullonkorkin, toinen on unohtanut reppunsa ja kolmannen rannekello on jäänyt matkan varrelle.

Kuvaamisen yhteydessä Pasi Räsämäki on pohtinut näitä satunnaisia löytöjä. Mistä ne ovat tulleet ja miltä ne näyttävät? Kuinka paljon on nähty vaivaa uuden tuotteen ja tuotemerkin kehitykseen, joka kulutuksen jälkeen muuttuu kuitenkin vain roskaksi. Räsämäen monitulkintaiset ja mittakaavalla leikittelevät kuvat tuovat eteemme unohdettujen esineiden roisin kauneuden.

Samanlaista satunnaista kauneutta löydämme myös arkeologiassa. Tuskin kukaan on menneisyydessä pudottanut sormustaan peltoon vain tarkoituksella sen sinne jättääkseen. Rahoja on kätketty, mutta ihan muista syistä kuin merkiksi tulevaisuuden löytäjille. Hylätyt asuinpaikat on vain jätetty niille sijoilleen, mutta niitä tutkimalla voimme päätellä monenlaisia asioita menneisyyden ihmisten elintavoista.

Urbaario – kokoelma kaupunkilöytöjä -näyttelyssä Räsämäen valokuvat ja arkeologiset löydöt käyvät vuoropuhelua roskan ja aarteen välisestä kyseenalaisesta erosta. Näitä erilaisia elementtejä vertaamalla voi myös miettiä hukkaavaa ihmisluontoa – kautta aikain jätämme jälkeemme myös tahattomia merkkejä itsestämme.

Menneisyys ei ole vain takanamme, vaan se on myös allamme, monessa kerroksessa. Pintakerroksessa näemme jäljet modernin ihmisen elämästä. Mitä syvemmälle menemme, sitä kauemmaksi ajassa matkaamme.

Aurinkolasit. Pinta kulunut ja likainen. Yläpuolella teksti