Här-är-du

Innehållspresentatör

angle-left Blogi: Muuton ensiaskeleet käynnistivät vuoden 2024

Blogi: Muuton ensiaskeleet käynnistivät vuoden 2024

Ensimmäinen kuukausi uutta vuotta on kohta taputeltu, ja samalla Joensuun museoiden kokoelmien muutto uuteen kokoelmakeskukseen on polkaistu käyntiin. Muutto käynnistyi viime viikolla ensimmäisten teoskuljetusten muodossa. Museoiden henkilökunta on Muuttofirman avustuksella siirtänyt pakattuja museoesineitä uusiin, moderneihin säilytystiloihin. 

Teosten ja museoesineiden siirto uuteen kokoelmakeskukseen on massiivinen projekti. Joensuun museoiden kokoelmissa on yhteensä yli 30 000 esinettä, 220 000 valokuvaa ja lähes 6500 taideteosta, jotka kaikki siirretään uuteen kokoelmakeskukseen. Henkilökunta on viimeisen vuoden ajan keskittynyt näiden esineiden ja valokuvien pakkaamiseen ja luettelointiin nyt käynnistynyttä muuttoa varten. 

Muuton sydämessä toimivat museomestarit, kokoelma-amanuenssit sekä konservaattori, jotka varmistavat esineiden oikeaoppisen pakkaamisen ja luetteloinnin siirtoa varten. Heidän tehtävänsä on varmistaa, että jokaista esinettä ja valokuvaa käsitellään asianmukaisella tavalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi oikean ilmankosteuden ylläpitämistä säilytystiloissa, jotta esine ei vahingoitu. 

Vastaavaa tarkkuutta käytetään myös esineiden purkamisessa uusiin säilytystiloihin. Museomestarit ja kokoelma-amanuenssit vastaanottavat Muuttofirman kuljetukset uudessa kokoelmakeskuksessa. Tämän jälkeen kuljetuslavojen sisältö käydään tarkasti läpi. Pakatut teokset tunnistetaan, luetteloidaan ja siirretään niille tarkoitettuihin säilytystiloihin. Esimerkiksi tietyt puuesineet siirretään tiloihin, joissa ilmankosteus mahdollistaa esineiden turvallisen säilytyksen. 

Esineiden pakkaaminen, siirtäminen ja purkaminen on todella hidasta ja tarkkuutta vaativaa työtä. Työ on kuitenkin tärkeää, jotta tulevaisuudessa kokoelmien hallinnointi on helpompaa ja esineiden säilyminen mahdollistetaan seuraaville sukupolville. 

Kokoelmien muutto onkin paljon enemmän kuin vain fyysisten esineiden siirtämistä paikasta toiseen. Se on uuden aikakauden alku. Se on osoitus siitä, että kunnioitamme menneisyyttä ja haluamme vaalia suomalaista ja pohjoiskarjalaista kulttuuriperintöä. 

Tervetuloa mukaan seuraamaan museoiden muutosten vuotta 2024! 

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme, niin pysytte ajan tasalla kaikista uusimmista päivityksistä ja tapahtumista.

Julkaisemme blogikirjoituksia museoiden vuoden 2024 tapahtumista verkkosivuillamme kerran kuukaudessa.