Utran mobiilioppaat

Hauska tapa tutustua historiaan

Pohjois-Karjalan museon Utra-mobiilioppaiden avulla pääset tutustumaan Joensuun Utran kaupunginosan monivaiheiseen historiaan ja kansanperinteeseen. Historiallisesta Utrasta on kadonnut jo paljon, mutta vanhojen valokuvien ja tarinoiden avulla historia herää eloon mobiilioppaissa. Oppaat löydät osoitteesta tarinasoitin.fi/utra.

Kolme erilaista reittiä

Mobiilioppaat sisältävät kolme erilaista reittiä, jotka käsittelevät Utran historiaa eri näkökulmista. Kaikki reitit ovat saatavilla suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

  1. Utran tarina -reitillä tutustutaan Utran teollisuusyhdyskunnan historiaan ja utralaiseen elämänmenoon eri aikoina.
  2. Etsivätoimisto Lutra & Lutra -reitti sijoittuu Utran saarille, ja siinä seikkailevat piirretyt saukkohahmot.
  3. Utra on hävityksen kaupunti -reitti tuo esille Utran historian synkempää ja salaperäisempää puolta uskomustarinoiden ja vanhojen uutisten kautta.

Tutustu reitteihin Utrassa tai vaikka kotisohvalla!

Mobiilioppaat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, ja niihin voi tutustua paikan päällä Utrassa, mutta myös paikasta riippumatta vaikka omasta kodista käsin. Reitit alkavat Utran saarten parkkipaikalta ja niiden pituus on 2–3 kilometriä. Parkkipaikan infotaulussa on linkki ja QR-koodi oppaisiin.

Tutustu myös Utra ennen ja nyt -virtuaalinäyttelyyn.

Lisätietoa

Pohjois-Karjalan museo julkaisi Utran mobiilioppaat kesäkuussa 2020 InterActive History -hankkeeseen kuuluneen Utra ennen ja nyt -toiminnan puitteissa. InterActive History on kolmen suomalaisen ja kolmen venäläisen museon kansainvälinen Karelia CBC -rahoitteinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on kehittää digitaalisia museopalveluita ja innostaa paikallisia kulttuuriperinnön vaalimiseen. Hankkeen erityiskohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.

Pohjois-Karjalan museon Utra ennen ja nyt -toiminta sai Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon syyskuussa 2020.

Mobiilioppaat on toteutettu Suomen museoliiton verkkosivupohjaisella Seinätön museo -alustalla. Oppaiden aineisto on peräisin Pohjois-Karjalan museon kokoelmista ja yksityisiltä informanteilta. Oppaat on käsikirjoittanut projektikoordinaattori Reetta-Mari Kellokoski. Etsivätoimisto Lutra & Lutra -reitin saukkokuvitukset on tehnyt Absu, ja Utra on hävityksen kaupunti -oppaan kuvitukset ja videot ovat Jussi Sinkkosen käsialaa.

 

Kuvat vasemmalta oikealle: Tuomas Björkman/Pohjois-Karjalan museo; Absu/Pohjois-Karjalan museo; Jussi Sinkkonen/Pohjois-Karjalan museo.