Här-är-du

Pohjois-Karjalan museon näyttelyt

5.2.–30.5.2021
NUORUUS

Kuva nuorisojoukosta 1990-luvulta, jossa etualalla poika näyttää käsimerkkiä, jossa etu- ja pikkusormi ovat ylhäällä.

Nuoruus on yhteisöllisyyttä, hillittömyyttä, kasvamista ja täysillä elämistä, välillä myös sähläämistä, turhautumista, erehdyksiä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Jokainen meistä on ollut joskus nuori. Pohjois-Karjalan museon NUORUUS-näyttely keskittyy nuorten elämään 1900-luvun alusta tähän päivään erityisesti Pohjois-Karjalan alueella. Valokuvia, esineitä ja interaktiivista sisältöä yhdistelevässä näyttelyssä pistäydytään muun muassa diskossa, ihmetellään elektroniikkalaitteita, muistellaan menneiden vuosikymmenten nuorisomuotia ja tehdään nykypäivän vessakirjoituksia. Lue lisää (Kuva: Pasi Mäkinen / Pohjois-Karjalan museo)

 

10.6.–12.9.2021
Suomen itä valokuvissa

Mustavalkoinen kuva kallioisella rannalla seisovasta alastomasta nuoresta naisesta, joka pitelee kädessä pyyhettä ja tupakoi.

Suomen itä valokuvissa on hauska ja haikea tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Se kertoo idän sankareista – kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä, mutta myös modernien kaupunkien rakentumisesta. 1860-luvulta näihin päiviin saakka ulottuva kuvien kaari paljastaa, miten itä on eri aikoina nähty ja miten se on haluttu esittää. Suomen itä valokuvissa -näyttelyn yli sata valokuvaa tarjoavat kattavan näkymän alueeseen liittyviin mielikuviin ja niiden esittämiseen. Näyttelyn on kuratoinut visuaalisen kulttuurin tutkija Riitta Raatikainen. (Kuva: Nuori nainen tupakoi. Ari Jaskari, Puumala, Lietvesi, 1989; sivun pääkuva: Ben Kaila, sarjasta Siirtosuomalainen, Tuupovaara 1973.)

 

23.9.­­–31.10.2021
Sivusilmällä

Piiroskuva, jossa Kolin laella mies laulaa kitara kaulassaan ja kansanpukuinen nainen soittaa kanteletta.

Näyttely tuo esille sanomalehti Karjalaisen pitkäaikaisen graafikon Heikki Kotilaisen töitä. Pääosassa ovat sanomalehdessä julkaistut, erilaisilla digitekniikoilla toteutetut kuvitukset. Näyttely luo samalla katsauksen tänä vuonna 300 vuotta täyttävän Pohjois-Karjalan maakunnan lähihistoriaan. (Kuva: Heikki Kotilainen)

 

18.11.2021– 9.1.2022
Tonttujen rakennuspuuhat

Kuva vanhasta hirsitalosta, jossa piirretyt tonttuhahmot korjaavat ja maalaavat taloa.

Koko perheen joulunäyttelyssä kerrotaan vanhan ajan hirsirakentamisesta ja siitä, kuinka joulua vietettiin entisaikaan. Aitojen kuvien ja esineiden lomasta lapsille löytyy kaikenlaista katsottavaa ja puuhaa. (Kuva: Absu)

Aukioloajat

ma–ti, to–su 10–16
ke 10–19

Huom! Mukulakatu suljettu la–su

Liput

Museolippu 7 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 3 €
Lapset (1–17 vuotta) 3 €
Perhelippu (2 aikuista ja 1–3 lasta) 12 €

Yhteystiedot

pohjoiskarjalanmuseo@joensuu.fi
Puh. 050 520 2762
varaukset: ma–pe 9–15

Henkilökunnan yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo, Osoite ja reittiohjeet

Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Carelicumin rakennus

Sivu arviointi ja palaute