Pyhäselän esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Asutusta Haapajärvellä


Asutusta Haapajärvellä


Myös Haapajärvi oli aikanaan Suur-Saimaata. Kivikautista asutusta on näin ollen löydetty myös Haapajärveltä ja sen pohjoispuolelta, Haapajoen varrelta. Haapajärven itärannalta, Kosolasta, on aikoinaan löydetty itäkarjalainen tasataltta, joka ajoittaa asuinpaikan neoliittiselle kivikaudelle. Muut löydöt ovat kvartsia ja palanutta luuta.

Haapajärven eteläpäästä on ollut yhteys Hammaslahdelle Suur-Saimaan korkeimman rannan aikaan. Kaksi asuinpaikkaa sijaitseekin tämän reitin varrella, lähellä Haapajärven eteläpäätä. Toinen on Suhmuran koulun pohjoispuolella pururadan varrella, toinen Törisevänpuron varrella. Molemmilta asuinpaikoilta on löytynyt kvartsi-iskoksia. Haapajoen laaksossa sijaitsee lisäksi muutama asuinpaikka, jolta on löytynyt kvartsi-iskoksia ja palanutta luuta. Löytöjen perusteella asuinpaikkojen iästä ei voida saada täyttä selvyyttä.
 

Asutusta Haapajärvellä

Pyhäselkä, Kosola. Kivikautinen asuinpaikka perunapellossa. Kuvassa näkyy pelto, jonka taustalla on nykyaikainen talo. Kuva: Petro Pesonen/ Pohjois-Karjalan museo