Liperin esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Liperin tutkimushistoriaa

Liperin tutkimushistoriaa

Suomen Muinaismuistoyhdistyksen stipendiaatti J. Maukonen on ensimmäinen henkilö, jonka tutkimukset koskivat Liperin esihistoriaa. Maukonen kiersi vuonna 1877 silloisen Liperin kihlakunnan seutuja. "Pakanuuden aikaisiksi" jäännöksiksi hän mainitsee matkakertomuksessaan vain joitakin Lappi-nimiä.

Liperin ensimmäiset arkeologiset kaivaukset tehtiin Taipaleen Juvosen varhaismetallikautisella asuinpaikalla 1958. Myöhemmin on tutkittu myös Kyläsärkän asuinpaikkaa sekä Jyrinlahden kohteita. Kuntaa on inventoitu useaan otteeseen viime vuosikymmeninä, viimeksi vuosituhannen alussa. Liperistä tunnetaan tällä hetkellä 44 esihistoriallista asuinpaikkaa ja yksi varhaismetallikautinen röykkiö. Muita kiinteitä muinaisjäännöksiä ovat esihistorialliset pyyntikuopat, hiilimiilut, keittokuopat ja kvartsilouhokset.
 

Muinaisjäännöslöydöt Liperin alueella

Liperin alueen kiinteät muinaisjäännökset. Kartassa Liperin kunnan rajat on piirretty punaisella, muut kunnat näkyvät mustin rajoin. Oranssit pallot kertovat löydöspaikoista. Vesistöt on merkitty sinisellä.