Pohjois-Karjalan Esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Ensimmäiset asukkaat saapuvat

Ensimmäiset asukkaat saapuvat

Pohjois-Karjalan varhaisimmat asukkaat tulivat ympäristöön, jonka läheisyydessä – korkeintaan muutaman sadan kilometrin päässä – huokui vielä hyinen jään reuna. Vesistöt muuttivat muotoaan ja laskujokiaan maanpinnan kohotessa ja kallistuessa. Rannan tuntumaan rakennettu leiri saattoi jäädä yllättäen tulvavesien alle, tai uuden jokiuoman syöpyessä leiripaikka saattoi myös äkillisesti joutua kauas lähimmästä vesistöstä.

Varhaisin ajoitettu merkki Pohjois-Karjalan asutuksesta on Enon Rahakankaalta, jossa asuinpaikalta löydetty palaneen luun kappale on radiohiiliajoituksella määritelty lähes 11000 vuotta sitten nuotioon joutuneeksi (8700 eKr). Asuinpaikka sijaitsee Sarvingin alueella, josta on löytynyt puolenkymmentä suurin piirtein samanikäiseksi ajoitettua asuinpaikkaa. Tämä asutus kuuluu Suomen kaikkein varhaisimpaan asutusvaiheeseen.

Enon_Koukkuniemen_liesi

Ensimmäiset asukkaat saapuvat osa 2

Mahdollisesti lähes yhtä vanhoja asuinpaikkoja kuin Rahakankaan kohde tunnetaan ainakin Enosta ja Lieksasta. Myös Ilomantsin Syväyksen asuinpaikan varhaisin asutus voi olla näin vanhaa. Tähän vanhimpaan asutusvaiheeseen kuuluvia irtolöytöjä on tullut esiin Ilomantsin Niemenjärveltä ja Valtimon Kalliojärveltä.

Uudisasukkaat saapuivat Pohjois-Karjalaan ilmeisesti koillisen ja itäisen Euroopan alueelta, jossa näiden esi-isät olivat eläneet jo jääkauden loppuvaiheissa. Vaikka asuinpaikkoja tältä ajalta tunnetaankin toistaiseksi vähän, näyttäisivät ensimmäiset Pohjois-Karjalan asukkaat saapuneen alueelle kaakosta, molemmin puolin Laatokan rantoja.

Merkit Pohjois-Karjalan varhaisimmasta asutuksesta löytyvät maakunnan itäisistä osista, alueilta, jotka paljastuivat suoraan mannerjään alta. On mahdollista, että ihmisiä liikkui myös lännempänä. Nämä alueet paljastuivat sulamisvesien alta, maan kohotessa vedestä, ja ne kuuluvat pääasiassa muinaisen Suur-Saimaan vesistöalueeseen, jossa tulvivat rannat ovat peittäneet alleen kaikki merkit näin varhaisesta asutuksesta.