Kiihtelysvaaran esihistoria

Navigaatiovalikko

Kiihtelysvaara - varhaisimmat saapujat

Kiihtelysvaara - varhaisimmat saapujat


Kiihtelysvaara paljastui jään alta noin 12000 vuotta sitten, kun jään reuna oli vetäytynyt ensimmäiseltä Salpausselältä kohti sisämaata. Varhaisimmat merkit ihmisen oleskelusta Pohjois-Karjalassa on löydetty Enon Rahakankaalta Sarvingista. Tämä paikka sijaitsee kymmenkunta kilometriä pohjoiseen Kiihtelysvaaran rajalta. Tänne ihminen on pystyttänyt leirinsä jo noin 8700 eKr.

Kiihtelysvaaralta ei tunneta asuinpaikkoja varhaisimmalta jääkauden jälkeiseltä ajalta. Ihmisiä on kuitenkin seuduilla liikkunut. Kunnasta tunnetaan useita mesoliittisia irtolöytöjä. Kirkonkylän pohjoispuolelta, Naurisvaarasta, on löytynyt primitiivinen taltta, jollaisia on valmistettu ja käytetty koko mesoliittisen kivikauden ajan.

Loitimolta on löytynyt jo 1800-luvulla useita mesoliittisia kiviesineitä. Oskolankosken perkkauksen yhteydessä löytyi ilomantsintyypin kirves. Loitimon pohjasta on malminnoston yhteydessä aikanaan noussut myös eteläsuomalainen tasataltta. Irtolöydöt voivat olla satunnaisten kulkijoiden hukkaamia esineitä, mutta on mahdollista, että leiritulet lämmittivät Loitimon rannoilla jo lähes kymmenen tuhatta vuotta sitten.