Liperin esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Kohti metallien aikaa


Kohti metallien aikaa


Ensimmäinen Suomessa käytetty metalli oli kupari. Rääkkylän Vihistä ja Polvijärven Suovaarasta on tehty löytöjä, joiden perusteella metallia käytettiin jo kivikaudella, tyypillisen kampakeramiikan aikaan. Varsinaisesti metallikausien katsotaan alkavan pronssin leviämisen myötä 1500 eKr. alkaen.
 

Liperi Suursaari, Kiukoonniemi, Lapinraunio rantakalliolla, SE-NW, 2002

Kohti metallien aikaa osa 2

Varhainen metallikausi oli muutosten aikaa. Liperissä kuoppatalojen rakentaminen väheni ja suuret kylät hävisivät vuoden 2000 eKr. jälkeen. Metallin käsittelytaito synnytti uusia ammatteja. Tavaranvaihdosta siirryttiin ilmeisesti järjestäytyneempään kaupankäyntiin. Sosiaalinen kerrostuminen pääsi vauhtiin. Muutokset yhteisöissä johtivat uusiin käsityksiin maailmankaikkeudesta ja tuonpuoleisesta. Tämä näkyy esimerkiksi aiemmasta poikkeavissa hautauksissa.

Pyhäselän Suursaaren Kiukoonniemessä oleva pieni kiviröykkiö saattaa olla varhaismetallikautinen hautaus. Kiviröykkiöhautoihin laitettiin yleensä vainajan poltetut luut ja vain vähän hauta-antimia. Suursaaren röykkiötä ei ole tutkittu, mutta sijainniltaan ja muodoltaan se vastaa muita Sisä-Suomen järvialueelta tunnettuja röykkiöitä.