Pohjois-Karjalan Esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Eno, Venälä, "kuppikivi". P. Pesonen 2003.

Kuvassa Enon Venälästä löytynyt kuppikivi, jota ympäröi pensaikko. Kuppikivi on pyöreä kivi, joka on puolittain maan pinnan alla. Kuvan on ottanut Petro Pesonen vuonna 2003.

Kuppikivet

Kuppikivet

Pohjois-Karjalasta kuppikiviä ja -kallioita tunnetaan tällä hetkellä kahdeksan, joista vain neljää Kesälahdella sijaitsevaa voidaan pitää varmoina. Neljän Tuupovaaralla ja Ilomantsissa sijaitsevan kuppikiven kohdalla on hieman epävarmaa, ovatko ne ihmisen vai luonnon tekemiä. Pohjois-Karjalaan rajoittuvassa Itä-Savossa kuppikiviä ja -kallioita tunnetaan lähes sata, pääosin Kerimäen ja Savonlinnan seuduilta. Kaikkiaan Suomesta tunnetaan useita satoja kuppikiviä ja
-kallioita. Länsi-Suomessa kuppikivet esiintyvät lähes aina paikoilla, joilta tunnetaan rautakautiseen asutukseen liittyviä jälkiä. Tällä perusteella ne on ajoitettu rautakautisiksi. Savossa ja Pohjois-Karjalassa kuppikivien tienoilta ei kuitenkaan tunneta rautakautisia muinaisjäännöksiä. Todennäköisesti ne Itä-Suomessa ovatkin peräisin historialliselta ajalta, 1300–1600-luvuilta.

Kuppikiviä kutsutaan myös uhrikiviksi, sillä joihinkin niistä liittyy tietoja uhraamisesta. Kuppeihin on voitu uhrata uutisviljaa tai -maitoa uuden sadon tai kotieläinten hedelmällisyyden varmistamiseksi. Toisaalta kuppeihin kertyneellä sadevedellä on uskottu olleen parantavia vaikutuksia.