Neoliittinen kivikausi Juuassa
Juuan esihistoria
Juuan esihistoria
Neoliittinen kivikausi Juuassa
Neoliittinen kivikausi Juuassa
Neoliittisen kivikauden mukanaan tuoma uutuus Suomessa oli saviastioiden valmistus ja käyttö. Pohjois-Karjalan neoliittisista keramiikkalöydöistä suurin osa on tehty muinaisen Suur-Saimaan vaikutuspiiristä.
Saviastioiden valmistus näyttää neoliittisella kaudella liittyneen kyläasutukseen, joka yleistyi samoihin aikoihin. Selvimmin kivikautiset kylät näkyvät nykyisin matalina painanneriveinä hiekkakankailla. Painanteet ovat jälkiä hirsirakenteisista, osittain maahan kaivetuista taloista.
Juuasta ei tunneta yhtään esihistoriallista keramiikkalöytöä tai kivikautisten talojen jäänteitä. Tämä ei tarkoita, etteikö alueella olisi asuttu. Asukkaiden pyyntistrategiat ja vuotuiskiertojärjestelmät ovat luultavasti poikenneet Suur-Saimaan alueen järjestelmistä.
Maisemaa Juuasta
Neoliittinen kivikausi Juuassa osa 2
Neoliittista asutusta tunnetaan Juuasta noin kymmeneltä kohteelta. Asutus oli edelleen sijoittunut tiiviisti silloisen rannan tuntumaan Pieliselle. Vuokon kylän lähellä on selvä asutuskeskittymä, ja hajanaisemmin asuinpaikkoja löytyy Nunnanlahden ympäristöstä. Kvartsijätteiden ja palaneen luun lisäksi paikoilta on löytynyt joitakin kiviesineitä.
Juuasta on ajan myötä päätynyt museokokoelmiin erilaisia kirveitä ja talttoja. Kiikkusärkän asuinpaikan ylemmät rantaterassit asutettiin jo mesoliittisella kaudella. Alemmilta rantakorkeuksilta tunnetaan neoliittisen kauden esineitä, kuten kehdonjalaksen muotoinen kirves.