Pyhäselän esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Pyytäjien asuinpaikkoja Pyhäselällä


Pyytäjien asuinpaikkoja Pienen Onkamon tuntumassa


Kaikki Pyhäselän varmat esihistorialliset asuinpaikat ajoittuvat jaksolle, jolloin ihmiset elivät pyynnistä eikä maanviljelyä vielä tunnettu. Suurin osa kohteista on neoliittiselta kivikaudelta. Muutamalta asuinpaikalta on myös varhaismetallikautisia löytöjä.

Ehkä tunnetuin Pyhäselän esihistoriallisista asuinpaikoista on Saviniemen kivikautinen asuinpaikka Pienen Onkamon länsipuolella. Siellä tehtiin arkeologisia kaivauksia 1960-luvun alussa. Kaivaukset jäivätkin toistaiseksi ainoiksi, joita Pyhäselän kunnassa on toteutettu.

Asuinpaikka-alue on kivikkoisella mäntykankaalla, jolla näkyy muutamia asumuspainanteita. Ne ovat jäänteitä osittain maahan kaivetuista talorakennelmista. Talon pohjaksi on tehty hirsistä suorakaiteen muotoinen kehikko, jonka päälle on ladottu katepuut viistosti kurkihirttä vasten. Katepuiden päälle on laitettu eristeeksi tuohikerros, ja koko komeus on peitetty metsäturpeilla.

Matolahden asuinpaikka

Pyytäjien asuinpaikkoja Pyhäselällä osa 2

Kaivauksissa tuli esiin myös punamultahauta, johon vainajan mukaan oli annettu kivikirves. Hautaus oli tehty Saviniemen talon sisään. Tämä on ollut pohjana sille käsitykselle, että neoliittiset hautaukset tehtiin asuinpaikoille tai jopa itse asumuksiin. Myös Outokummun Sätöksestä on löytynyt samanlaisia punamultahautoja talon lattian alta ja seinän vierestä. Todellisuudessa hautaus saattaa olla vanhempi kuin itse asumus. Hautaus liittyy tyypillisen kampakeramiikan aikaan, kun taas asumus saviastianpalasten perusteella lienee kivikauden lopulta.

Pienen Onkamon länsirannalla on Saviniemen lisäksi kolme muutakin asuinpaikkaa. Ne ovat Porolahden ja Poroniemen pääasiassa varhaiselle metallikaudelle ajoittuvat asuinpaikat sekä Matolahden neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva asuinpaikka. Pienen Onkamon asuinpaikkarykelmään liittyy lisäksi yksi asuinpaikka Nivanjoen varrella. Paikka on muinoin sijainnut leveän, Onkamojärvet ja Pyhäselän yhdistäneen vesiväylän pohjoisrannalla. Onkamojärveen laskevan Särkijoen varrelta, Hölhönsärkän alueelta tunnetaan kaksi kivikautista asuinpaikkaa. Ne osoittavat muinaisen Suur-Saimaan aikanaan ulottuneen tänne asti – lähes kymmenen kilometriä nykyisestä Pienen Onkamon rannasta.