Ilomantsin esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Rautakautta Ilomantsissa


Rautakautta Ilomantsissa


Läntisessä Suomessa siirryttiin asteittain peltoviljelyyn varsinaisella rautakaudella. Myös Pohjois-Karjalan ensimmäiset viljelyn merkit ovat rautakauden alusta. Viljely oli kuitenkin pienialaista, ja pyyntielinkeinojen asema säilyi pitkälle historialliseen aikaan saakka. Ilomantsista ei toistaiseksi tunneta merkkejä esihistoriallisesta viljelystä.

Muutoksen tuulet puhaltelivat kuitenkin aivan naapurissa. 700-luvulta lähtien alkoivat viikingit laajentaa kauppapyrkimyksiään Laatokan suuntaan, jonne kasvanut kaupankäynti synnytti uusia keskuksia. Olhavanjoen alajuoksulle syntyi 750-luvulla Ladoga eli viikinkien Aldeigjuborg. Toinen tärkeä keskus, Rurikin linna, muodostui 800-luvulla nykyisen Novgorodin tienoille.

Kupurasoljet Ilomantsista

Kaksi soikeaa kupurasolkea Ilomantsista. Kuva: Museovirasto.

Kaksi soikeaa kupurasolkea Ilomantsista. Kupurasoljet ovat metallisia, koristeellisia soikeanmuotoisia solkia vihreällä taustalla. Kuva: Museovirasto.

Rautakautta Ilomantsissa osa 2

Vaikka Pohjois-Karjala olikin hieman syrjässä Laatokalta katsoen, näkyi vilkastunut kaupankäynti ja taloudellinen toimeliaisuus myös täällä. Ilomantsissa se vaikutti muun muassa siten, että alueen asutuksen painopiste näyttäisi siirtyneen Koitereen rannoilta kaakkoon, Mekrijärven ja Nuorajärven ympäristöön.
Rautakautista asutusta tunnetaan Mekrijärven pohjoispuolelta Kiukoilasta, jossa asuinpaikalta on löytynyt muun muassa viikinkiaikainen kirves. Toinen kohde, jossa voi olla rautakautistakin asutusta, sijaitsee Nuorajärven Korpisaaressa. Suurin osa asuinpaikan löydöistä on vaikeasti ajoitettavia pyyntileirien löytöjä, mutta myös muita esineitä on tavattu. Korpisaaresta on löytynyt kaksi ristiretkiaikaista, soikeaa kupurasolkea. Kolmas samanlainen solki on löytynyt Mutalahden pohjoispuolelta Ostronsaaresta.

Melskeisistä ajoista kertovat linnoitetut mäet, joita Ilomantsista tunnetaan kaksi. Kirkonkylän eteläpuolella sijaitsevalla Havukkakalliolla on tehty tutkimuksiakin, mutta ajoittavaa materiaalia ei ole löytynyt. Toinen mäkilinnaksi soveltuva paikka on Putkelan Linnalammen kaakkoispäässä sijaitseva mäki, jonka lakea lienee ihmistoimin tasoiteltu.

Muinaislinnoja tunnetaan Suomesta satakunta. Linnat ovat jyrkkärinteisiä kalliomäkiä, jotka ovat luonnostaan vaikeapääsyisiä. Vihollisen kiipeämistä pyrittiin vaikeuttamaan myös vallein. Ilomantsin linnoitukset saattavat olla historialliseltakin ajalta.