Liperin esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Saviastioiden valmistusta ja asuinpaikkoja Liperissä


Saviastioiden valmistusta ja asuinpaikkoja


Tulvat puhkaisivat Kärenlammen uoman Etelä-Saimaalla noin 4500 eKr. Saimaan vedenpinta alkoi laskea Liperin alueella. Kun Vuoksi puhkesi Imatralla noin 3900 eKr., vedenpinta kääntyi laskuun koko Saimaan alueella. Näiden kahden tapahtuman välillä keksittiin Itä-Suomessa ryhtyä sekoittamaan keramiikkasaveen asbestia. Asbestia käytettiin sekoiteaineena lisäämään astian kestävyyttä. Tätä maailman ensimmäistä asbestikeramiikkaa kutsutaan varhaiseksi asbestikeramiikaksi. Liperistä sitä tunnetaan neljältä asuinpaikalta.
Vuoksen puhkeamisen aikoihin Suomeen levisi idästä uusi saviastioiden koristelutapa. Tämä tyypilliseksi kampakeramiikaksi nimetty tyyli korvasi nopeasti vanhat astiatyylit. Idässä se syrjäytti varhaisen asbestikeramiikan ja muualla Suomessa varhaiskampakeramiikan. Oli kyse sitten väestön leviämisestä tai kulttuurilainasta, keramiikka, ja sen mukana erilaiset esineuutuudet levisivät lähes koko Suomeen.

Liperi Tuulensuu, Asuinpaikka pellon yläreunassa, SW-NE, 2002

Saviastioita ja asuinpaikkoja Liperissä osa 2


Keramiikkaa on käytetty runsaasti, ja asuinpaikoilla astian palasia voi olla kymmeniä tuhansia. Kvartsin ja palaneen luun lisäksi asuinpaikoilta löytyy myös Venäjältä tuotua piitä, Baltiasta tuotua meripihkaa ja Ääniseltä louhittua kuparia. Asuinpaikoilta löytyy toisinaan myös punamultahautoja, jotka varustettiin koruilla ja nuolilla.

Tyypillisen kampakeramiikan aikana syntyivät suuret kyläyhteisöt. Liperissä on runsaasti tyypillisen kampakeramiikan aikaisia asuinpaikkoja. Suurin osa Liperin 60 kivikautisesta talopainanteesta ajoittuu tähän vaiheeseen.

Kivikauden lopulla otettiin Itä-Suomessa jälleen käyttöön asbestisekoitteinen keramiikka. Eräältä Liperin Kangasrannan asuinpaikalta on löytynyt asbestisekoitteinen saviastian pala, johon on tyylitelty kampaleimoin vesilintujen kuvia. Valtaosa esittävin aihein koristelluista astioista on tyypillistä kampakeramiikkaa. Kangasrannan astia on nuorin esimerkki vesilintuaiheesta saviastioissa.