Polvijärven esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Solan Suovaaran asuinpaikka

Solan Suovaaran asuinpaikka


Suovaaran asuinpaikalla tehtiin arkeologiset kaivaukset 1960-luvun vaihteessa. Paikalta paljastui tyypillisen kampakeramiikan aikainen asutusvaihe. Saviastioiden palasten lisäksi kaivauksissa löytyi muun muassa liuskeisen renkaan katkelma ja toukkamainen savi-idoli. Savi-idolit ovat savesta muovattuja pienoispatsaita, joiden uskotaan liittyneen palvontamenoihin. Savi-idolien on ajateltu kuvaavan rituaaleissa tärkeitä henkiä.

Solan Suovaaran asuinpaikka

Pörrinmökistä löytynyt karhuidoli

Pörrinmökistä löytynyt karhua muistuttava savi-idoli. Esine on oranssinruskea ja valkoisella taustalla. Kuva: Museovirasto.

Solan Suovaaran asuinpaikka osa 2

Pohjoiskarjalaisten idolien pää, ja etenkin nenä, ovat suhteettoman suuret muuhun vartaloon nähden. Raajat on usein kuvattu yhtenäisenä pötkönä, ja hahmot ovat muodoltaan käyriä. Myös eläimiä esittäviä savi-idoleja on tehty.
Merkittävin yksittäinen Suovaaran kaivauksilta löydetty esine oli puhtaasta luonnonkuparista tehty rengas. Rengasta pidetään maamme vanhimpana metalliesineenä. Venäjän puolelta, Äänisen seuduilta, on kuparia löytynyt jonkin verran kivikautisilta asuinpaikoilta. Suomen puolelle eivät metallit juurikaan vielä tässä vaiheessa levinneet.

Äänisen luoteisrannoilla on runsaasti kupariesiintymiä, joista alkeellisinkin menetelmin voitiin raaka-ainetta hankkia. Suovaaran kuparirenkaasta tehdyn analyysin perusteella kupari on voitu saada Uralilta saakka. Näin kaukaisista yhteyksistä kivikauden aikana on toki muitakin todisteita. Lieksan Viekistä löytynyt sorsanpäinen lusikka on tehty uralilaisesta sembramännystä.