Valtimon esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Valtimo - jääkausi päättyy


Valtimo - Jääkausi päättyy


Jääkauden lopulla, yli 12 000 vuotta sitten, nykyisen Itämeren tilalla lainehti Baltian jääjärvi. Jään reuna vetäytyi edelleen kohti luodetta, ja Pielisen allas kuroutui laajaksi jääjärveksi. Se oli laajimmillaan noin 9000 eKr., jolloin vetäytyvä jään reuna sijaitsi Nurmeksen seuduilla.

Kun jään reuna oli perääntynyt Valtimon Kalliojärven vedenjakajan yli, avautui yhteys Sotkamon jääjärveen. Pielisen ja Sotkamon jääjärvet yhdistyivät. Yhteistä jääjärvivaihetta kesti noin 300 vuotta. Kun Kattilamäen kynnys oli paljastunut Kajaanin eteläpuolella, jääjärvi purkautui noin 8600 – 8500 eKr. Tällöin Pielinen kuroutui lopullisesti itsenäiseksi järveksi. Sen lasku-uomaksi tuli Maanselän Kalliojärvi, joka toimi noin 500 vuotta aina Uimaharjun puhkeamiseen saakka, noin 8000 eKr.

Pielisen altaassa tapahtui muutoksia Pielisjoen synnyn jälkeenkin. Suurimmat muutokset johtuvat maankohoamisesta ja kallistumisesta. Järven rantaviiva on aikojen kuluessa vetäytynyt pohjoisessa lähes 40 km Maanselältä Nurmekseen. Vedenpinta Nurmeksen korkeudella on alentunut 40 – 50 m.

Valtimon kunnan alueelta tunnetaan tällä hetkellä 17 esihistoriallista asuinpaikkaa. Irtolöytöjä on saatu talteen kymmeniä.