Valtimon esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Valtimon varhaisin asutus


Varhaisin asutus


Pohjois-Karjalan vanhin tunnettu asuinpaikka sijaitsee Enon Sarvingissa, jonne ihmisiä saapui jo 8700 eKr. Näin vanhoja asuinpaikkoja ei Valtimolta tunneta; tässä vaiheessa suuri osa nykyistä kuntaa oli jään sulamisvesien peitossa.Kun ilmasto lämpeni ja jää hävisi loitommas, levisi asutus Pohjois-Karjalan pohjoisimpiinkin osiin. Yksittäisten esinelöytöjen perusteella voidaan päätellä, että ihmisiä liikkui Valtimolla mesoliittisella kaudella. Kunnan itäosista Hiirenjoen varrelta on löytynyt mesoliittinen pallonuija. Toinen samanlainen pallonuija on Pajukosken Kurenkoskelta.

Valtimon pallonuija

Valtimosta löytynyt pallonuija.

Valtimosta löytynyt pallonuija. Esine on litteä ja pyöreä ja sen keskellä on läpimenevä reikä.

Valtimon varhaisin asutus osa 2

Valtimon löydöissä on myös kvartsiittisäleestä aloitettu nuolenkärjen teelmä. Suomen lähialueilla säletekniikka oli yleinen pientyökalujen valmistusmenetelmä jääkauden päättymisen aikoihin. Jonkin verran tällaista esineistöä tunnetaan myös Pohjois-Karjalasta. Valtimon teelmän lisäksi Ilomantsista on löytynyt piisäleestä tehty ruodollinen nuolenkärki. Myös Enon Sarvingin löydöissä on säleitä.

Kivikautinen asutus ei levinnyt tasaisesti kaikkialle. Pyyntiyhteisöjen ihmiset suosivat asumisessaan järvien ja jokien rantoja. Suosiossa olivat etenkin sellaisten vesistöjen rannat, jotka sijaitsivat hyvien kulkuyhteyksien varrella. Vesireitit olivat esihistoriallisia valtateitä, joita pitkin tavara, ihmiset ja vaikutteet liikkuivat.