Tohmajärven esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Varhainen metallikausi Tohmajärvellä


Varhainen metallikausi


Kivikauden lopun ja varhaisen metallikauden aikaisia asuinpaikkoja ei Tohmajärveltä toistaiseksi varmuudella tunneta. Selvästi varhaismetallikautinen on se rombinmuotoinen reikäase, joka on löytynyt Tohmajärveen laskevan Leviäjoen itärannalta. Samalta paikalta on löytynyt myös ainakin kivikautinen taltta sekä ristiretkiaikainen rautakirves. Kyseessä voi olla pitkäaikainenkin asuinpaikka, vaikka siitä ei varmuutta olekaan.


Tohmajärveltä on vielä yksi irtolöytö, joka osaltaan valottaa alueen varhaismetallikautista vaihetta. Se on Onkamon Kasurilasta 1930-luvulla löytynyt tasakantainen kvartsiittinuolenkärki. Tällaisten nuolenkärkien valmistus varhaisen metallikauden aikana näyttää Skandinavian pohjoisosissa lähes teolliselta. Myös Pohjois-Suomessa tyyppi oli tuolloin yleinen. Onkin esitetty, että tasakantainen nuolenkärki liittyisi uuteen, tuolloin käyttöönotettuun jousityyppiin.

Nuolenkärki Tohmajärveltä

Tasakantainen nuolenkärki, joka on kvartsiittia. Nuolenkärki on tumma ja siinä on hiottuja tasaisia pintoja. Tausta on valkoinen. Kuvan on ottanut Henna Palovaara.