Lieksan esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Varhaisia metalleja Lieksassa


Varhaisia metalleja


Pian vuoden 2000 eKr. jälkeen itäsuomalaisessa arkeologisessa aineistossa näkyy selviä muutoksia. Aiemmin Suur-Saimaalla laajasti käytössä olleet kivikauden kylät hävisivät. Pyynnistä elävä väki palasi ilmeisesti takaisin liikkuvampaan elämäntapaan. Samoihin aikoihin alkoi itäiseen Suomeen levitä tietämystä metallien käsittelystä. Metalliesineet olivat kuitenkin hyvin harvinaisia Pohjois-Karjalassa.

 

Lieksan Viekijärvestä löytynyt pronssikirves

Lieksan Viekijärvestä löytynyt pronssikirves. Kirves on suoran mallinen ja sen toinen pää on avoin ja toinen terävä. Kirveeseen on tullut vihreää patinaa. Kuva: Museovirasto.

Varhaisia metalleja Lieksassa osa 2

Pohjois-Karjalan ainoa pronssiesine varhaiselta metallikaudelta on kirves, joka löytyi Viekijärvestä 1800-luvun lopulla malminnoston yhteydessä. Se on ontto putkikirves ja valmistettu ilmeisesti Suomen alueella. Vanhimmat valetut esineet olivat pronssia; rautaan tutustuttiin ajanlaskun alun tienoilla. Rautaa oli suhteellisen helppo pelkistää suo- ja järvimalmeista. Raudan käsittelymenetelmät säilyivät samankaltaisina historialliselle ajalle saakka.

Varhaisella metallikaudella opittiin myös uusi tapa valmistaa saviastioita muotin avulla. Savi taputeltiin kankaalla vuorattuun muottiin kuivumaan, minkä vuoksi astioiden pinnassa toisinaan näkyy jälkiä kangaspainanteista. Varhaisella metallikaudella syntyi uusia saviastiamuotoja, joita yhdisti runsas asbestin käyttö massan sidosaineena. Varhaismetallikautista keramiikkaa on löytynyt asuinpaikoilta Pielisen tuntumasta Viensuunniemeltä, Pokronlammelta ja Sillankorvasta, sekä Ruunaalta Tuulijoensuulta ja Mustanpuronniemeltä.