Varhaisin asutus Juuassa
Juuan esihistoria
Juuan esihistoria
Varhaisin asutus Juuassa
Varhaisin asutus Juuassa
Juuan kivikautisista asuinpaikoista ainakin neljä ajoittuu mesoliittiselle kivikaudelle. Kannaksen kylän luoteispuolella sijaitsevat Kytökorven, Kiikkusärkän ja Nauriskorven asuinpaikat, jotka sijaitsivat sisämaahan työntyvän muinaislahden rannalla. Riihisärkän mesoliittinen kohde sijaitsee Vuokonjärven eteläpuolella. Asuinpaikoilta on löytynyt kvartsikaapimia ja kvartsintyöstössä syntynyttä iskujätettä, kvartsi-iskoksia. Menneistä aterioista kertovat paikoilta löytyneet palaneen luun sirut.
Jalanjälkiä rantahiekassa
Varhaisin asutus Juuassa osa 2
Kiikkusärkän ja Riihisärkän asuinpaikoilla asutus on saattanut jatkua pitkään, sillä näiltä kohteilta on löytynyt myös neoliittiselle kaudelle ajoittuvia kiviesineitä. Irtolöytönä kunnasta on löytynyt mesoliittiseksi ajoittuva käyräselkäinen kourutaltta sekä joitakin mahdollisesti yhtä varhaisia reikäkiviä.
Juuan varhaisimmat asukkaat elivät metsästäen, kalastaen ja kasviruokaa keräillen silloisten rantojen tuntumassa. Pyyntitalous oli vallitsevana toimeentulona kaikkialla Suomessa koko kivikauden ajan.