Liperin esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Varsinainen rautakausi Liperissä


Varsinainen rautakausi


Pohjois-Karjalasta tunnetaan rautakautisia asuinpaikkoja paljon vähemmän kuin kivi- ja varhaismetallikautisia. Osittain syynä voi olla se, että rautakautinen, maata viljelevä asutus on jäänyt nykyasutuksen alle. Liperin vanhimmat viljelyn merkit on tavattu Ylimmäisen Sulkama-järven tienoilta. Siitepölyanalyysien perusteella on havaittu, että maata olisi viljelty siellä 700-luvulla. Varsinaisesti maanviljely vakiintui alueella keskiajalta lähtien. Pyyntielinkeinoilla oli vielä pitkään suuri merkitys.

Soikea kupurasolki Liperistä

Kupurasolki Liperistä

Soikea kupurasolki Liperin Tuhkurista. Solki on kiiltävän harmaa metalliesine, jossa on symmetristä kuviointia. Kuva: Henna Palovaara.

Kuparisoljen tausta

Liperin Tuhkurista löydetyn kuparisoljen tausta. Esineessä olevat punaiset numerot viittaavat esineen luettelointinumeroon museon järjestelmässä. Kuva: Henna Palovaara.

Varsinainen rautakausi Liperissä osa 2

Liperistä on irtolöytöinä joitakin varsinaiselle rautakaudelle ajoittuvia esineitä. Ehkä vanhin niistä on Oriveden Perttisaaresta löytynyt väkäsellinen rautainen nuolenkärki, joka on peräisin 400–600-luvuilta.

Pyhäselän Roukalahdella olevasta Pillonsaaresta eli Korkeasaaresta on löydetty viikinkiaikaisia (800–1050 jKr.) esineitä, mm. keihäänkärki. Taipaleenkylästä puolestaan paljastui 12 viikatteen ja kuuden sirpin kätkö, jonka tarkka löytöpaikka ei enää ole tiedossa. Taipaleenkylän esineiden ajoitus rautakaudelle ei ole aivan varma; ne saattavat olla myös keskiaikaisia. Vaivion Tuhkurista on löytynyt soikea pronssinen kupurasolki. Esine viittaa hautaukseen, mutta tarkastuksissa asiaa ei ole pystytty varmistamaan.