Tietoa sivustosta

Navigaatiovalikko

Muinaisilla poluilla

Muinaisilla poluilla

Pohjois-Karjalan museo isännöi 2000-luvun alussa useita EU-rahoitteisia hankkeita, joiden aikana jokaisessa Pohjois-Karjalan kunnassa tehtiin arkeologisia inventointeja. Inventointien myötä tunnettujen esihistoriallisten asuinpaikkojen sekä esinelöytöjen määrä moninkertaistui. Vuonna 2007 Pohjois-Karjalan museo julkaisi inventointihankkeiden tuloksia Muinaisilla poluilla -näyttelyssä sekä verkkosivuilla Matka maakunnan menneisyyteen -hankkeessa.

Pohjois-Karjalan museo sai vuonna 2020 Opetusministeriöltä avustusta, jonka avulla nämä verkkosivut ajantasaistettiin. Löytöjen määrä ja tietämys maakunnan esihistoriasta on kasvanut 13 vuodessa ja kuntaliitokset ovat muuttaneet alueen kuntakenttää. Hyväksi havaittu sivurakenne haluttiin kuitenkin säilyttää esimerkiksi oman lähiympäristön esihistorian opetuksen tueksi. Liitoskuntien tiedot löytyvät nykyisen kunnan kohdalta omana alasivunaan.

Kyseiset verkkosivut sekä Pohjois-Karjalan museossa oleva Muinaisilla poluilla -näyttely ovat tällä hetkellä ainoat mediat, jossa maakunnan esihistoriaa koskeva tutkimustieto on kootusti esillä.

Lisätietoa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä on luettavissa Museoviraston ylläpitämästä muinaisjäännösrekisteristä

Tervetuloa arkeologien jalanjäljille tutkimaan Pohjois-Karjalan esihistoriaa!

 

Kouluille

Muinaisilla poluilla

Maakunnan esihistoriaan voi tutustua myös Pohjois-Karjalan museon Muinaisilla poluilla - näyttelyosastossa. Muinaisilla poluilla voi nähdä "livenä" aitoja muinaisesineitä, joita arkeologit ovat löytäneet. Esillä on myös pienoismalli neoliittisesta talosta sekä erilaisia esinerekonstruktioita. Esineiden materiaaleihin saa myös kosketustuntuman: materiaalimallit ja pienemmät kopioesineet eivät ole vitriinin suojissa, joten niitä voi vapaasti tunnustella. Kartat ja tekstit kertovat esihistorian kausien luonnonolosuhteista, joissa ihmiset ovat joutuneet ja onnistuneet selviytymään.

Museon aukioloajat

Tietoa_sivustosta_parallaksi

Sivuston työryhmä

Sisältö:

Oili Forsberg, arkeologi, erikoistutkija

Petro Pesonen, arkeologi, erikoistutkija

Taisto Karjalainen, arkeologi, erikoistutkija

Elisabeth Grönlund, FT, Joensuun yliopisto, Ekologian tutkimusinstituutti

Heikki Simola, FT, Joensuun yliopisto, Ekologian tutkimusinstituutti

Ville Hakamäki, FT, arkeologi, Pohjois-Karjalan museo

 

Tekninen toteutus:

Iiris Heino, Pohjois-Karjalan museo

Henna Palovaara, Pohjois-Karjalan museo

 

EU_logo